Opinie
Cine are nevoie de cultură?

Cine are nevoie de cultură?

Discuția despre infrastructura rutieră și feroviară a acoperit complet discuția necesității altor elemente esențiale de infrastructură: educația și cultura. Extrase din articolul Divertisment sau infrastructură.

Avem nevoie de o cultură performantă, capabilă să ofere susținere societății, politicii și economiei românești, iar pentru asta avem nevoie de susținerea publicului, a grupărilor artistice, a societății civile, a mediului de afaceri. Dacă, să zicem, cultura e un joc, este unul de echipă, unul pe care (oricare ar fi semantica pe care fiecare dintre noi suntem predispuși să o atribuim acestei metafore) linia de atac nu îl poate câștiga dacă apărarea îl pierde.

Educația nu e sau nu ar trebui să fie echivalentă cu a lua 10 „la bac”. Nici măcar cu a lua bac-ul. După cum cultura nu este doar despre a stabili ierarhii și a ridica statui. Ambele sunt fundamente pe care se construiesc oameni performanți în viața lor profesională, în viața intimă, în cea de familie și în cea socială. Fără educație și cultură – sau cu forme strict individualizate ale artei și culturii; sau orientate spre imediata gratificare – o comunitate se rupe, iar corpusul social suferă de boli autoimunitare. La fel cum se rupe fără șosele, fără căi ferate sau fără rețele electrice.

1 thought on “Cine are nevoie de cultură?

    • […] Educația nu e sau nu ar trebui să fie echivalentă cu a lua 10 „la bac”. Nici măcar cu a lua bac-ul. După cum cultura nu este doar despre a stabili ierarhii și a ridica statui. Ambele sunt fundamente pe care se construiesc oameni performanți în viața lor profesională, în viața intimă, în cea de familie și în cea socială. Fără educație și cultură – sau cu forme strict individualizate ale artei și culturii; sau orientate spre imediata gratificare – o comunitate se rupe, iar corpusul social suferă de boli autoimunitare. La fel cum se rupe fără șosele, fără căi ferate sau fără rețele electrice. (citește NI Blog) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *