Sari la conținut

Literatura cehă – autori și grupări cu ecou internațional

Foto: Franz Kafka. Fotografie antebelică

Literatura cehă are o istorie bogată și diversă, cu numeroși scriitori și mișcări literare importante. Primele opere în limba cehă au apărut în perioada medievală. Primele opere literare cehe au fost scrise în limba slavonă bisericească, dar, începând cu secolul al XIV-lea, literatura cehă s-a dezvoltat rapid în limba cehă. Din perioada gotică timpurie până în prezent, literatura cehă a fost modelată de contextul său cultural și politic unic.

Una dintre cele mai importante figuri din literatura cehă veche este Jan Hus, un reformator religios care a fost ars pe rug în 1415. Hus a scris numeroase opere, inclusiv predici, tratate teologice și poezii. Operele sale au avut o influență majoră asupra dezvoltării literaturii cehe și au contribuit la formarea identității naționale cehe.

În secolul al XVI-lea, literatura cehă a intrat într-o perioadă de declin, ca urmare a răspândirii Reformei Protestante și a Contrareformei. Cu toate acestea, în secolul al XVIII-lea, literatura cehă a cunoscut o renaștere, în cadrul mișcării naționaliste cehe.

Perioada contemporană a consemnat o și mai mare contribuție a literaturii cehe la patrimoniul literar mondial. Traumele istorice, precum ocuparea Cehiei de către naziști și intervenția sovietică împotriva Cehoslovaciei, au constituit un background pentru opere literare cu o forță universală.

Cele mai importante contribuții ale literaturii cehe sunt scrierile alegorice, cele satirice și cele din domeniul science-fiction.

12 autori cehi

 1. Karel Čapek – Čapek a fost un scriitor prolific de romane, piese de teatru și eseuri. Este cunoscut mai ales pentru operele sale științifico-fantastice, cum ar fi „R.U.R.” și „Războiul cu tritonii”, care explorează pericolele tehnologiei și potențialul de progres uman.
 2. Franz Kafka – Deși Kafka s-a născut la Praga, a scris în limba germană și este considerat un scriitor de limbă germană. Cu toate acestea, operele sale au avut un impact semnificativ asupra literaturii cehe. Romanele și povestirile sale scurte, precum „Metamorfoza” și „Procesul”, explorează teme precum alienarea, birocrația și existențialismul.
 3. Jaroslav Hašek – Hašek a fost un satirist și umorist care este cel mai bine cunoscut pentru romanul său „Bunul soldat Švejk”. Romanul urmărește aventurile unui soldat împiedicat în Primul Război Mondial și este un clasic al literaturii cehe.
 4. Bohumil Hrabal – Hrabal a fost un scriitor postmodernist, cunoscut pentru stilul său experimental și pentru utilizarea narațiunii de tip „stream-of-consciousness”. Romanele sale, cum ar fi „I Served the King of England” și „Too Loud a Solitude”, explorează teme legate de memorie, identitate și condiția umană.
 5. Milan Kundera – Kundera este un scriitor contemporan cunoscut pentru romanele sale filosofice, precum „Insuportabila lejeritate a ființei” și „Nemurirea”. Operele sale explorează natura existenței, dragostea și experiența umană.
 6. Jan Neruda – Neruda a fost un poet și jurnalist care este cel mai bine cunoscut pentru colecția sa de povestiri scurte, „Tales of the Little Quarter”. Poveștile surprind spiritul vieții din cartierul istoric din Praga și sunt un clasic al literaturii cehe.
 7. Jiří Orten – Orten a fost un poet care a murit în mod tragic la vârsta de 22 de ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Poezia sa, cum ar fi „Elegie pentru un tânăr”, se caracterizează prin lirism și sensibilitate.
 8. Vítězslav Nezval – Nezval a fost un poet și dramaturg suprarealist, cunoscut pentru stilul său experimental și utilizarea limbajului. Operele sale, precum „Valerie și săptămâna minunilor”, explorează teme legate de vise, inconștient și irațional.
 9. Ivan Klíma – Klíma este un scriitor contemporan cunoscut pentru romanele sale, precum „Dragoste și gunoi” și „Judecătorul în proces”. Operele sale explorează teme legate de totalitarism, cenzură și condiția umană.
 10. Josef Škvorecký – Škvorecký a fost un scriitor și editor cunoscut pentru romanele sale, precum „Lașii” și „Inginerul de suflete umane”. Operele sale explorează teme legate de exil, identitate și puterea literaturii.
 11. Ludvík Vaculík – Vaculík a fost un scriitor și disident care este cunoscut pentru eseul său „Două mii de cuvinte pentru un manifest”. Eseul, care a fost publicat în 1968, a criticat regimul comunist și a cerut reforme politice.
 12. Suprarealismul ceh – Suprarealismul ceh a fost o mișcare literară care a apărut în anii 1930 și s-a caracterizat prin utilizarea imaginilor iraționale și onirice. Mișcarea a fost condusă de poeți precum Vítězslav Nezval și Karel Teige și a avut un impact semnificativ asupra literaturii cehe.

Clasicii literaturii cehe

Karel Hynek Mácha (1810-1836), poet romantic, autor al poemului epic „Maj”

Karel Jaromír Erben (1811-1870), poet și folclorist, autor al colecției de balade „Kytice”

Božena Němcová (1820-1862), scriitoare realistă, autor al romanului „Babička”

Josef Kajetán Tyl (1808-1856), dramaturg, autor al piesei istorice „Jiří z Poděbrad”

Jan Neruda (1834-1891), poet, autor al volumului de poezii „Písně kosmické”

Literatura cehă a avut o contribuție semnificativă la literatura europeană. Scriitorii cehi au abordat o gamă largă de teme și subiecte, contribuind la dezvoltarea unor noi genuri și stiluri literare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.