Teroristi contra turisti

De multe ori victimele terorismului sunt turistii, pasageri in avion, vizitatori intr-o discoteca sau calatori intr-o tara straina. Luna trecuta, o grupare anonima din Jakarta a navalit cu baionete intr-un hotel pentru a cauta cetateni americani. In Egipt, vizitatorii piramidelor au fost o victime favorite ale “fratiilor musulmane”, tn mai multe masacre. In Algeria, turistii francezi si cei americani au fost rapiti de nenumarate ori, adesea ucisi. In Yemen si Arabia Saudita, de asemenea. Un intreg sezon pe litoralul turcesc a fost paralizat de teroristii kurzi care isi propusesera sa ruineze industria turistica turceasca prin atentate cu bomba. Din cauza teroristilor, exista tari care pentru un turist crestin (sau mai exact, provenit dintr-o tara crestina) sunt deosebit de riscante si nerecomandate. Pentru turist exista si riscul de a fi prins la mijloc in tari precum India, in schimbul de focuri dintre teroristii tamili, sa zicem, si autoritati. Iar riscul de a fi luat ostatic intr-un avion sau pe un aeroport, nici nu il mai punem la socoteala.

Marile atentate teroriste, din Irlanda, in Spania, din SUA in Israel, fac lumea mai putin placuta pentru a fi vizitata. Din aceleasi motive, al tulburarilor cronice de cateva decenii, exista si cateva tari “interzise”, precum Cambogia, Irak, Libia, Afganistan, permanent aflate sub semnul conflictului.

Situatia s-a schimbat de la o zi la alta, dar predominant in rau. Daca Muntenegru, dupa o criza de 10 ani a reintrat in circuitul turistic, ea ar putea din nou sa fie evitata: este prea aproape de focarul “albanez” care inceteaza intr-un loc numai pentru a reapare in altul si sub alte forme. De luna trecuta pana acum lucrurile s-au inrautatit de zeci de ori. Pamantul devine o planeta pe care nu prea mai poti calatori, cu o ascensiune din ce in ce mai mare a violentei. O sinteza a celor mai mari atentate teroriste de-a lungul vremii indica cel mai bine ascensiunea violentei la cote tot mai mari, dar si faptul ca intre victimele oricarui atac terorist masiv se innumara si turisti.

20 septembrie 1920

Anarhistul Mario Buda omoara 33 de oameni atunci cand camionul sau tras de cal explodeaza in New York, pe Wall Street. A fost cel mai rau act de teroare pe pamant american inainte de bomba de la Oklahoma City. Oficialitatile i-au condamnat pe comunisti, care lansasera “revolutia mondiala”.

22 iulie 1946

Evrei extremisti, condusi de viitorul prim ministru al Israelului, Menachem Begin, arunca in aer hotelul King David, cartierul general al armatei britanice din Palestina. Nouasprezece ofiteri britanici decedeaza in urma acestui masacru. Atentatul a condus, doi ani mai tarziu, la crearea statului evreu.

22 iulie 1968

in prima mare deturnare a unui avion, o grupare membra OEP (Organizatia de Eliberare a Palestinei) deturneaza un zbor El Al de la Roma spre Tel Aviv. Prizonierii sunt eliberati la schimb cu prizonierii palestinieni.

5-6 septembrie 1972

Organizatia terorista Septembrie Negru ataca sportivii israielieni in timpul Jocurilor Olimpice de la Munich. 11 atleti, 5 teroristi, si un politist german isi pierd viata intr-o incercare de salvare. Atacul a pus terorismul in fata a 900 de milioane de telespectatori din mai mult de o suta de tari.

4 noiembrie 1979

Studenti islamisti navalesc in ambasada americana din Teheran, capitala Iranului, tinand ostateci 52 de americani timp de 444 de zile.

18 aprilie 1983

Un atentat sinucigas cu o masina capcana arunca in aer ambasada SUA in Beirut, Liban, omorand 17 americani.

23 octombrie 1983

Doua sute patruzeci si unu de militari din marina americana si marinari sunt ucisi de un musulman siit intr-un atac capcana sinucigas asupra unei baze militare a marinei SUA din Beirut. Acest atac terorist a provocat cele mai mari pierderi in cadrul fortelor militare americane.

12 decembrie 1983

Extremistii siiti executa un atentat cu bomba in fata ambasadelor americane si franceze din Kuweit, ucigand 5 persoane si ranind grav 86.

20 septembrie 1984

Un atentat cu bomba intr-o anexa a ambasadei americane din Beirut, Liban, ucide 16 persoane si il raneste pe ambasador.

12 aprilie 1985

Langa baza aeriana americana din Madrid explodeaza o bomba intr-un restaurant popular printre americani ucigand 18 persoane (toti spanioli) si ranind 82 de persoane (printre care 15 americani).

14 iunie 1985

Un terorist siit inarmat deturneaza un avion in Beirut, Liban. Pilotul US Navy Robert Stethem, este ucis si 39 de americani sunt tinuti ostatici timp de 17 zile.

23 iunie 1985

Un zbor Air India din Canada spre India explodeaza in aer, numarul victimelor ridicanduse la 328. Acesta este cel mai mare dezastru aviatic non-accidental de pana acum. Atentatul a fost pus pe seama separatistilor siic.

8 august 1985

O masina capcana de mare putere ucide 2 persoane si raneste 20 la baza americana din Frankfurt. Un alt soldat american este ucis pentru a i se fura actele de identitate la o zi dupa detonare.

7 octombrie 1985

Teroristi palestinieni deturneaza nava de croaziera italiana Akhllie Lauro care naviga pe Marea Mediterana. Ei l-au impuscat pe Leon Klinghoffe, un tanar comerciant new yorkez pe care l-au aruncat peste bord. Rapitorii s-au predat autoritatilor egiptene doua zile mai tarziu.

18 decembrie 1985

O echipa araba sinucigasa ataca simultan birourile de vama ale SUA si Israel din aeroporturile Roma si Viena. Atacul s-a soldat cu 20 de morti, inclusiv 4 teroristi.

2 aprilie 1986

Patru americani sunt ucisi cand o bomba explodeaza sub unul dintre scaunele unei linii aeriene TWA pe ruta Roma-Atena.

5 aprilie 1986

O discoteca din Berlinul de Vest, frecventata de turi americani, este bombardata. Deflagratia ucide 2 soldati americani si o femeie germana, ranind 150 de persoane, mare parte dintre acestea fiind militari.

5 septembrie 1986

Teroristii deturneaza un zbor Pan Am 747, luand ostatici 358 de persoane, pe aeroportul Karachi. 20 de persoane au fost ucise atunci cand fortele de securitate au luat avionul cu asalt.

21 decembrie 1988

O bomba explodeaza la bordul unui avion apartinand liniilor aeriene Pan Am deasupra orasului Lockerbie din Scotia ucigand pe toate cele 259 de persoane aflate la bordul avionului dar si 11 persoane care se aflau la sol. Doi libieni sunt presupusii vinovati ai acestui atac

25 februarie 1995

sase oameni morti si mai mult de o mie de raniti in urma detonari unei bombe in World Trade Center din New York. Atentatul a fost pus pe seama militantilor islamici. Este primul atac de acest gen de pe teritoriul american vizand aria moderna.

Secta japoneza, Aum Sinhrikyo, lanseaza in aceeasi zi un atac cu gaz sarin asupra metroului din Tokyo, ucigand 12 persoane si afectand alti 5.000. A fost primul atac din istorie cu arme chimice asupra civililor.

19 aprilie 1995

O bomba distruge cladirea federala din Oklahoma City, ucigand 168 de persoane, devenind pana recent actul terorist cu cele mai multe victime de pe teritoriul Statelor Unite. Vinovati au fost gasiti Timothy McVeich (condamnat la moarte), Michael Fortier (condamnat la 12 ani inchisoare) si Terry Michols (condamnat la inchisoare pe viata). Ei faceau parte din secta davidienilor si au comis atentatul pentru a ucide razbunarea lui David Koresh, patronul spiritual al sectei ucis intr-o actiune federala.

13 septembrie 1995

Atac cu lansator de grenade asupra ambasadei SUA din Moscova, soldat fara nici un ranit.

13 noiembrie 1995

O masina capcana detoneaza laa Cartierul General al Armatei SUA din Riyad, Arabia Saudita, ucigand 7 persoane, 5 dintre ele americani.

23 octombrie 1996

O masina capcana este detonata la cartierul general al armatei SUA din Riyadh (Arabia Saudita), ucigand cinci americani. Un camion capcana explodeaza in aceeasi zi langa turnul Khobar, langa Dharan, in aceeasi tara, ucigand 19 persoane dintre auxiliarii US Air Force si ranind peste 500 de americani si sauditi.

17 noiembrie 1997

Militantii musulmani fac un mars asupra templului reginei Hatshepsut in sudul Egiptului si masacreaza 58 de turisti. Incidentul a fost unul dintre cele mai sangeroase acte de terorism indreptate direct contra turistilor.

7 august 1998

Mai multe bombe explodeaza la ambasadele americane din Kenia si Tanzania ucigand cel putin 224 dee persoane, inclusiv 12 americani. Wahsingtonul raspunde cu atacuri de racheta asupra pozitiilor pe care se presupunea ca le detine Osama bin Laden, cel care a revendicat public atentatul.

15 august 1998

Dizidentii IRA ucid 29 de persoane cu o masina capcana in orasul Omagh, disputat de cele doua religii, catolica si musulmana. A fost cel mai dur atentat terorism din Irlanda de Nord.

12 octombrie 2000

17 americani sunt ucisi si mai multe zeci sunt raniti dupa ce un mic vas de pescuit, probabil incarcat cu explozibil s-a zdrobit de distrugatorul USS Cole al US Navy in portul Aden, in Yemen. Explozia a produs o gaura cu un diametru de peste 10 m in nava de razboi americana. Numarul exact al victimelor nu a fost publicat in mod oficial.

Related posts

Leave a Comment