Osama bin Laden si Al Quaeda

Ultima generatie a terorii

Al  Quaida este un grup multinational care sustine activitatile militantilor islamisti din toata lumea. S-a dezvoltat in razboiul afgan antisovietic si este alcatuita din veterani ai razboiului afgan din intreaga lume musulmana. Al Quida a fost constituit prin 1988 de militantul saudit Osama bin Laden. Cu baza in Afganistan, organizatia foloseste o intinsa retea internationala pentru a pastra o stransa legatura  intre extremistii musulmani din diverse tari. Lucrand cu tot ceea ce se numeste inalta tehnologie, cum ar fi fax-uri telefonie prin satelit, internet, este in legatura cu un numar necunoscut de sustinatori din lumea araba, dar si din Europa, Asia, SUA si Canada.

Principalul scop al organizatiei, este acela de a distruge ceea ce par a fi “guvernele corupte ale statelor musulmane”, inlocuindu-le cu regulile din Coran (legea islamica). Al Qaida are puternic caracter anti-occidental, SUA fiind privita ca prim inamic al Islamului. Bin Laden a pus la punct trei reguli religioase, chemandu-i pe musulmani sa ridice armele impotriva Statelor Unite: incercarea de a radicaliza grupurile islamice existente si de a creea unele noi unde nu exista; invocarea distrugerii Statelor Unite, ce pare a fi obstacol primar in reformarea societatii musulmane; si ajutorul luptatorilor musulmani din Afghanistan, Algeria, Bosnia, Cecenia, Eritrea, Kosovo, Pakistan, Somalia, Tajikistan si Yemen.

In februarie 1998, bin Laden a anuntat intemeierea unei organizatii numite Frontul International Islamic pentru Jihad impotriva Evreilor si Crestinilor (Al-Jabhah al-Islamiyyah al-Alamiyyah li-Qital al-Yahud wal-Salibiyyin). Printre membrii acestei organizatii sunt si al-Gama’a al-Islamyyia (Fratia musulmana) si al-Jihad (Jihadul islamic), ambele gruparii fiind active in terorismul ultimei decade. Inainte de a ajunge terorist, Osama bin Laden a ales calea de razboinic sfant in 1979, anul in care trupele sovietice invadau Afganistanul. Si-a transferat afacerile in Afganistan, incluzand cateva sute de muncitori fideli si utilaje grele si s-a retras pentru a elibera pamantul de acest invadator. Recunoscand ca afgani o duceau rau in privinta infrastructurii cat si a fortei umane de a lupta intr-un conflict, a incercat rezolvarea simultana a problemelor. Primul pas era alcatuirea unui program organizat. Impreuna cu Fratia Palestiniana Musulmana condusa de Abdallah Azzam, a organizat un oficiu de recrutare Maktab al Khidamat (MAK).

MAK ii chema la lupta in Afganistan pe tinerii musulmani din lumea araba, deschizand centre de recrutare in toata lumea, inclusiv SUA si Europa. Bin Laden plateste transportul tinerilor recruti in Afganistan, si le creeaza centre de antrenament. Guvernul afgan ofera pamant si resurse, in timp ce bin Laden aduce experti in razboiul de gherila, sabotaj si actiuni sub acoperire. In mai putin de un an avea sute de mii de voluntari in antrenament in tabere private. Se estmeaza ca 10.000 de luptatori s-au antrenat in Afganistan, foarte putini fiind de origine afgana. Aproape jumatate veneau din tara natala a lui bin Laden, Arabia Saudita. Altii au venit din Algeria (aprox. 3000), din Egipt (2000), si alte mii venind din tari musulmane ca Yemen, Pakistan si Sudan.

Razboiul din Afganistan era scena uneia din ultimile intalniri ale celor doua superputeri, SUA si Uniunea Sovietica. Pe atunci statele Unite aveau aceleasi scopuri ca ale mujahedinilor (luptatorii sfinti) lui bin Laden, izgonirea trupelor ruse din Afganistan. O operatiune reusita la vremea respectiva, era campania de 500 mil.$/an initializata de CIA de a antrena si a innarma gherilele mujahedine pentru a lupta cu sovieticii. Cei mai promitatori lideri de gherila erau “sponsorizatis” de CIA. Surse oficiale ale Statelor Unite erau nelamurite daca gruparea lui Osama bin Laden era una din cele preferate. Grupul lui bin Laden era unul din cele 7 grupari importante ale mujahedinilor. Se estima ca detine o importanta cantitate de arme americane, incluzand rachete antiaeriene “Stinger”, care-si facusera loc in arsenalul lor. Majoritatea se pare ca sunt inca acolo.

Mujahedinii au avut succes zdrobitor. In 10 ani de lupte au eliminat Uniunea Sovietica. Ceea ce incepuse ca o armata fragmentata de luptatori neexperimentati, ajunsese a fi o bine organizata si echipata armata capabila sa infranga o superputere. Plecarea trupelor sovietice lasa in urma o uriasa cantitate de arme si o armata islamica din diferite tari.

Unii dintre luptatori s-au intors in tarile lor si si-au continuat vietile. Altii s-au intors si au urmat in o doctrina anti-vest, contra guvernelor infidele, si in favoarea regimului islamic. Au folosit cele invatate in razboiul afgan creand trupe de gherila si celule teroriste. In Egipt si Algeria, “Veteranii Afgani”, asa cum se numeau au ajutat extremistii islamici in  lupta contra guvernelor. In majoritatea tarilor arabe, veteranii nu erau intotdeauna bene primiti, guvernul urmarindu-i indeaproape. Oricum in unele tari veteranii au avut o primire calduroasa. De exemplu in Sudan unde li s-au dat slujbe, au fost ajutati in deschiderea de tabere de antrenament sau chiar au fost numiti in posturi guvernamentale.

In completarea acestor facilitati din tarile arabe “prietenoase”, majoritatea taberelor de antrenament din Afganistan au ramas operative, suplimentand cu mercenari islamici un numar de tari. Afganistanul era inca nucleul mujahedinilor de unde luptatori antrenati puteau fi trimisi oriunde era nevoie. Veteranii mujahedini au inceput sa apara in luptele islamistilor in locuri ca Somalia, Bosnia, Kosovo, Cecenia.

Dupa razboiul din Afganistan, bin Laden s-a despartit de co-fondatorul MAK, Azzam, la sfarsitul lui 1980, si in1988 a fondat Al Qaida (“Baza”) pentru a-si continua munca pentru jihad (razboiul sfant). In timp ce Azzam se concentra in ajutorul musulmanilor, bin Laden se orienta in a-si continua razboiul in alte tari. La sfarsitul lui 1989, Abdullah Azzam moare in explozia unei masini capcana, invinuiti fiind cei dintr-o organizatie afgana rivala. Pe atunci au circulat si zvonuri care il invinuau chiar pe bin Laden pentru atentat.

Dupa victoria din razboiul afgan, bin Laden s-a intors in tara sa natala, Arabia Saudita alaturandu-se luptelor contra guvernului infidel care se purtau acolo. Sauditii nu au tolerat  indemnurile acestuia la revolta, actionand impotriva lui. In aprilie 1994 cetatenia saudita i-a fost revocata in urma “purtarii iresponsabile” si a fost extradat. Impreuna cu familia si un grup de sustinatori, s-a mutat in Khartoum, Sudan unde a construit fabrici si ferme, unele din ele numai pentru a asigura locuri de munca pentru somerii mujahedini. A construit sosele si infrastructura pentru guvernul sudanez si tabere de antrenament pentru Veteranii Afgani. Printre interesele comerciale ale lui bin Laden se afla: o fabrica de prelucrare a pielii, o companie de constructii, o banca, o plantatie de floarea soarelui, si o firma de import-export.

Compania sa de constructii “el-Hijrah for Construction and Development Ltd.” in parteneriat cu Frontul National Islamic si Armata Sudaneza a construit noul aeroport de la Port Sudan, si de asemenea 1200 km. de autostrada ce leaga Khaourtum de Port Sudan.

O alta companie de renume detinuta de bin Laden este ‘’Waid al-Aqiq” Company, o firma de import-export. De asemenea detine Taba Investment Company Ltd. si Banca Islamica el-Shamal din Khaortum, efort facut impreuna cu NIF, in care spune ca a investit 50 mil.$.

Pentru multi ani, bin Laden a locuit in Khaourtoum intr-o casa pazita de securitatea locala, in timp ce aranja ca multi “Veterani afgani “ sa se mute in Sudan. Bin Laden se spune ca este bun prieten cu liderul sudanez Omar Albashir, si cu Hassan Turabi, conducatorul Frontului National Islamic (NIF) din Sudan. Oricum, Sudanul, de mult pe lista de finantatori ai terorismului (a Departamentului de Stat SUA), avea o orientare pro-vest. Ca gest pro-America guvernul sudanez ii cere lui bin Laden sa paraseasca tara. In mai 1996, s-a mutat in Afganistan, lasand in urma sa, in Sudan, o retea a Veternilor Afgani, cat si puternice corporatii si fabrici. Multe companii din Sudan sunt in legatura cu el, si se crede ca au dublu rol, ca sprijin logistic al retelei lui bin Laden. Tot timpul, Osama a fost in cautarea unei tari.

In februarie 1998, bin Laden a anuntat unei organizatii numite Frontul International Islamic pentru Jihad impotriva Evreilor si Crestinilor (Al-Jabhah al-Islamiyyah al-Alamiyyah li-Qital al-Yahud wal-Salibiyyin). Alaturi de bin Laden fondatorii Frontului mai sunt: Dr. Ayman al-Zawahiri, liderul Jihad-ului, Rifa’i Ahmd Taha, liderul Grupului Islamic. Grupul Islamic este in legatura cu al-Dir al-Bahri, masacrul din Luxor (noiembrie 1997), care a ucis 58 de turisti, si cativa lideri ai miscarii extremiste din Pakistan.

Pe 28 mai 1998 cotidianul din Islamabad, anunta formarea unui Front Islamic International al Jihadului impotriva Americii si a Israelului. Bin Laden justifica formatiunea ca anti-americana si anti-israeliana, argumentand ca musulmani din toata lumea sunt persecutati de SUA si Israel. De asemenea spunea ca musulmanii trebuie sa inceapa “razboiul sfant” impotriva inamicilor adevarati nu numai pentru a scapa de regimurile nepopulare impuse de America si Israel, ci si pentru a-si proteja credinta.

Exista probabil cateva sute de voluntari arabi care inca locuiesc in Afganistan. Sunt cei care au ramas din cele cateva mii care au venit in Afganistan via Pakistan in 1980 pentru a lua parte in jihad la luptele impotriva Armatei Rosii a URSS si a comunistilor afgani. Cei ramasi nu aveau unde sa se duca deorece riscau sa fie prisi si sa fie trimisi inapoi. Nici o alta tara nu ii dorea. In orice caz Afganistanul continua sa le fie o ascunzatoare sigura.Cei care s-au intors, s-au alaturat luptelor, militare si politice, pentru a aduce si acolo schimbarile islamiste.

Organizatiile care sunt anuntate ca fiind membrii ai frontului islamic sunt: Jihadul Egiptean, Grupul armat Egiptean, Pakistan SS, Miscarea partizanilor din Khashmir, Miscarea Jihad din Bangladesh, si aripa afgana a armatei il numesc la conducere pe Osama bin Laden. Toate aceste organizatii au colaborat unele cu celelalte la nivel logistic dar fara a exista un mecanism specific. Mai mult decat atat, organizatiile aveau libertatea de a actiona pe cont propriu, fiecare avandu-si propriul interes. Cooperarea dintre acestea erau doar la nivelul de “frati de arme”. Dupa organizarea unui consiliu si numirea in fruntea acestuia a lui Osama bin Laden se poate spune ca Frontul Islamic a trecut de la faza organizatorie la cea operationala.

Al Quaida este o retea de organizatii din diverse tari. Elementul comun a acestor grupari este folosirea terorismului pentru indeplinirea scopurilor politice, si un program a carui prioritate este rasturnarea guvernelor tradatoare si instaurarea unora islamice bazate pe legile Coranului. Mentalitatea de conducere a Al Quidal este cu siguranta aceeasi din timpul razboiului afgan din ’79-’89. Osama bin Laden vedea conflictul ca “Musulmani vs. eretici.”. Prin eretici el intelegea acele guverne “pragmatice” din tarile arabe (inclusiv tara sa natala, Arabia Saudita), si SUA care considera ca a luat “locurile sfinte” Mecca si Medina, si evreii care au  cucerit Palestina. In declaratiile lui bin Laden principalul sau scop este eliminarea americanilor (atat militari cat si civili) din  Arabia Saudita si din toata regiunea Golfului.

Conform “Declaratiei de Razboi impotriva Americanilor ce Ocupa cele Doua Teritorii Sfinte”: “Cele mai mari agresiuni suportate de musulmani de la moartea Profetului… sunt ocuparea pamantului celor doua locuri sfinte – baza Casei Islamului, locul minunilor, locul nobilului Ka’ba the Qiblah al tuturor musulmanilor – de armele crestinilor americani si ale aliatilor acestora.”

Declaratia este prezentata ca prim pas in “corectarea celor intamplate in lumea islamica in general, si pe pamantul locurilor sfinte in particular… Azi… fii celor doua locuri sfinte si-au inceput Jihadul in numele lui Allah, pentru a elimina dusmanul din teritoriile sfinte.”

Intr-un interviu publicat de magazinul arab integrist “Nida’ul Islam” cateva luni mai tarziu bin Laden spune ce a facut in acest sens: “Importante efecte au avut cele doua explozii din Riyadh, atat pe plan intern cat si pe plan extern. Cel mai important este ca oamenii au realizat semnificatia prezentei americane pe taramul moscheilor sacre, iar liderii regimului sunt o reflectie a dorintelor americane. Oamenii au realizat ca problemele sunt cauzate de ocupatia SUA si de marionetele din regimul saudit.” Oricum aceste atacuri teroriste au un important rol strategic, dupa cum ne dezvaluie bin Laden in acelasi interviu: “… aceste misiuni au rolul de a deschide drumul pentru ridicarea impotriva opozitiei americane a conducatorilor si fortelor armate; de fapt putem spune ca si celelalte tari din Golf au inceput sa-si faca simtita prezenta la nivel familial dar si la nivel de guvern din… tarile Golfului.”

Ben Laden vede cum noul Front Islamic va infrange in cele din urma ianmicul american: “Miscarile sunt rapizi si de viitor. Avand ajutorul lui Allah, sunt sigur de victoria noastra impotriva crestinilor americani si a evreilor. Dupa intrarea americanilor pe taramul sfant multe emotii au cuprins lumea musulmana, mult mai multe ca inainte… Corporatia se largeste cu suportul celorlati de aceasi religie. Din acest efort, s-a format Frontul Islamic International pentru Jihad impotriva Evreilor si Crestinilor, al carui membrii suntem alaturi de alte grupuri.”

Numele lui bin Laden a fost pomenit in legatura cu un numar de atacuri teroriste din intreaga lume, printre ele se numara Riyadh (noiembrie 1995) si Dhahran (iunie 1996), in care au murit peste 30 de oameni. Nu se stie sigur daca daca are vreo legatura directa cu acese doua atentate. De asemenea este implicat in atacul unui hotel din Yemen (decembrie 1992) in care au fost raniti cativa turisti; tentativa de asasinat in Etiopia a presedintelui Egiptului, Hosmin Mubarak (iunie 1995); atacul cu bomba de la acelasi Word Trade Center din New York (februarie 1993) in care au fost 3 morti si sute de raniti; si atacul asupra fortelor americane din Somalia lasand in urma sute de raniti.

Urmatoarea lista de acuzari impotriva lui bin Laden si a grupului sau a fost luata de la Departamentului de Stat al Statelor Unite:

Oamenii lui bin Laden au pus la cale uciderea delegatului SUA in Yemen in timp ce erau pe cale sa participe la o misiune umanitara “Operatiunea Readucerii Sperantei” in Somalia in 1992, si au provocat moartea a mai multor soldati americani si pacifisti in Somalia in timp ce ofereau alimente musulmanilor infometati.

Reteaua lui bin Laden a ajutat teroristii egipteni care au incercat sa il asasineze pe presedintele egiptean Mubarak in 1995 si au ucis zeci de turisti in Egipt anii urmatori.

Jihadul islamic din Egipt, unul din principalele grupari ale retelei, a pus o masina capcana impotriva ambasadei Egiptului din Pakistan in 1995, omorand peste 20 de egipteni si pakistanezi.

Membrii retelei au planuit aruncarea in aer a liniilor aeriene SUA din Pacific si separat au conspirat ucidedrea papei.

Oamenii lui au pus o bomba la taberele de antrenament americane si saudite de la Riyadh, in Arabia Saudita, 1995.

Reteaua lui bin Laden a declarat public, in mod repetat, un violent program anti-american.

In august 1996, bin Laden a inaintat o declaratie de razboi impotriva SUA

In februrie 1998 bin Laden decalra: “Daca cineva poate ucide un soldat american, este mai bine decat sa piarda timpul cu altele.”

In februarie 1998 reteaua lui bin Laden, Frontul Islamic pentru Jihad impotriva Crestinilor si Evreilor, si-a declarat intentia de a ataca americanii si pe aliatii lor, inclusiv civili de oriunde din lume.

In mai 1998, bin Laden a tinut o conferinta de presa in care a spus ca asteapta rezultatele tratativelor in cateva saptamani.

De asemenea Osama bin Laden este suspectat de implicare in alta serie de  atacuri teroriste care au avut ca tinta obiective americane. Este interesant faptul ca nimeni nu poate aduce dovezi incontestabile cum ca el ar fi la carma acestor atentate. Cel putin asta era situatia pana la 7 august, odata cu bombardarea ambasadelor americane din Nairobi si Dar-es-Salaam. Aflarea adevarului in legatura cu rolul lui bin Laden in aceaste intamplari, a avut la 15 august 1998 cand Mohamed Sadiq Odeh a fost arestat pe Aeroportul International Karachi din Pakistan. Descrierea retelei internationale lui bin Laden facuta  de Odeh cat si implicarea lui in atentatul cu bomba de la ambasada americana, in final aducand dovezi concludente ale actiunilor lui bin Laden. Aceasta era ocazia pentru ca amercanii sa ia masuri de siguranta, echipament de ascultare electronic, sateliti spioni si alte facilitati terestre. Statele Unite au incercat de mult sa “intre in legatura” cu reteaua lui bin Laden. Bombele din Africa de est le-a dat acesta ocazie. SUA  a inerceptat discutiile purtate care duceau la bin Laden cu cateva zile dupa ce au realizat ceva ce era imposibil sa mentii legatura cu atacurile din-nainte. Pe 20 august 1998, forte militare a Statelor Unite au lovit un numar de asociatii ale retelei lui bin Laden. Tintele erau sase tabere de antrenament apartinand Al-quida si o fabrica de medicamente din Sudan pe care o suspectau de producere de substante pentru armele chimice. Administratia americana a recunoscut ca a atacat fabrica din greseala.

In ceea ce este descris ca cel mai mare atac terorist din istorie, teroristii au deturnat un numar de avioane de pasageri din Statele Unite ale Americii pe care le-au prabusit intentionat in tinte majore din New York si Washington D.C.respectiv in World Trade Center si Pentagon. Toata lumea l-a gasit vinovat, aproape din oficiu, pe bin Laden pentru acest atentat, chiar si numai declaratiilor sale belicoase pe care le-a tot difuzat in presa ultimilor ani. Ancheta a fost necesara doar pentru a afla numele executantilor. Vinovatul era cunoscut dinainte.

Imediat dupa primul atac, Televiziunea Abu Dabi spunea ca Frontul Democratic pentru Eliberarea Palestinei, prin Naif Hawatme a revendicat responsanbilitatea pentru atentat. Aceasta a fost confirmata si de alte surse, dar surse din organizatia Autonomia Palestinei a negat faptul ca acest grup ar fi responsabil.

Identificat in clar ca fiind autorul moral al atentatului din 11 septembrie, Osama bin Laden si organizatiile sale reprezinta ultima generatie a terorismului: organizatii cu foarte multi bani, imposibil de localizat pe teren, combinand tactici teroriste si gheriliere, utilizand posibilitatile moderne de comunicatii (inclusiv Internetul) dar tocmai prin folosirea punctelor slabe ale sistemelor de securitate, pe care teroristii dovedesc ca le stiu foarte bine.

Related posts

Leave a Comment