Infografii – Cifre cu subiect și predicat în revista Cultura
Am relansat la Cultura secțiunea de infografii sub un nou titlu generic. „Cifre cu subiect și predicat” a fost inițial un subtitlu într-un dosar despre serviciile publice din domeniul medical, așa cum erau ele la începutul pandemiei. De fapt, o secțiune destul de dezvoltată a dosarului, care a fost publicată pe site-ul revistei ca articol de sine stătător. Atât articolul, cât și titlul său au avut reacții pozitive.
Secțiunea de infografii a fost lansată la scurt timp după aceea. Inițial, am intenționat să utilizăm ca etichetă acest termen din jargonul publicistic – o naturalizare simplă a termenului similar din engleză. Totuși, termenul rămâne destul de puțin cunoscut în afara mediului jurnaliștilor și tehnoredactorilor. În oricare dintre variante – infografic, infografie, informație vizuală -, deși e tot mai popular ca gen publicistic și se diversifică stilistic și conceptual, cuvântul care îl descrie are probleme în a se impune în uzul public. Rezultatul e că o asemenea etichetă, în loc să fie atractivă pentru cititori, are un rating zero pe motoarele de căutare. Totodată, cuvântul neaflându-se în Dex, toate autocorectoarele și engine-urile pentru sugestii de scriere au tendința de a o respinge, ca fiind misspelling.
Informația vizuală este din ce în ce mai utilă și mai prezentă. Ea completează graficul clasic – din matematici, științele naturii sau științele sociale – trivializat prin includerea în software-ul de tip office și adaugă un mare volum de informații meta – design artistic, conotare cu încărcături emoționale, elemente de context cultural și informațional.
În revista Cultura, primele articole de după „rebrănduirea” rubricii sunt dedicate consumului cultural din piața cărții și din piața muzeelor și colecțiilor.
Piața cărții – cifrele esențiale
Primele 10 edituri/grupuri editoriale realizează peste o treime din cifra de afaceri a industriei și au un sfert din angajați. Cele mai vechi firme din top sunt editurile Humanitas și Paralela 45, înregistrate în 1994. Cea mai recentă este Grupul Editorial Litera, înregistrat în 2019, dar care continuă activitatea unei edituri apărută în 1989. Cele mai active 20 de edituri de pe piață au sediile în București – 16, Iași – 2, Pitești – 1 și Cluj-Napoca – 1. vezi articolul
Statisticile patrimoniului muzeal și ale vizitatorilor din muzee
Patrimoniul muzeal are o distribuție radical diferită de cea conturată de numărul de vizite în muzee și colecții. Astfel, cea mai mare parte a patrimoniului muzeal – aproape două treimi din acesta – este concentrată în regiunea București-Ilfov. Restul de o treime este împărțit între celelalte regiuni de dezvoltare. Regiunile Centru și Nord-Est dețin, fiecare, circa 10% din patrimoniul muzeal al țării. Cel mai mic număr de bunuri culturale se află în colecțiile din Sud-Vest – sub 2% din patrimoniul existent la nivel național. vezi articolul