Arta grafica
Grafică digitală: Pixopictura

Grafică digitală: Pixopictura

În 2011-2012, profitând de criza economică ce aducea mai puține comenzi comerciale în zona de grafică și de media, am avut ceva timp liber. Atunci am început mai multe serii de lucrări în diverse tehnici digitale.

Pixopictura

„Pixopictura” a încercat să creeze un mix de expresie vizuală între tehnicile fotografice, digitale și picturale. De fapt, pictura a fost centrul întregii serii, pentru că de la pictură a pornit totul (cel puțin în vârstele moderne ale artei – altcândva mă voi referi la arta antică, despre care cunoașterea este încă una deformată). În lucrările din Pixopictura am folosit mai mult tușe impasto, nu pentru că le preferam în mod special, ci pentru că efectul lor este mult mai evident atunci când sunt colajate fotografic. Îmi place impresionismul – de unde avem azi tehnicile impasto – dar nu în mod special. Prefer expresionismul, pentru forța ansamblului, și Renașterea nordică pentru spiritul explorator. Oricum, am publicat atunci câteva lucrări din serie, am și vândut câteva. După 2012, doar accidental am mai produs ceva în această serie și, în general, am avut destul de puțin timp. Când, în pandemie, m-am trezit din nou cu mult timp pe cap, exercițiile de plastică au fost îndeosebi de pictură digitală. Iar în acest an exercițiile au mers spre grafica generată cu AI sau editată cu AI.

Recent, am regăsit lucrările din serie și am publicat o parte dintre ele pe Deviant Art și pe Artmajeur (de unde pot fi și cumpărate). Surpriza a fost că cele pe care eu le consideram cele mai bune se bucură de mai puțină apreciere decât cele pe care le consideram așa-și-așa. Din punctul meu de vedere, seria exprimă nu doar explorarea unui mix de tehnici vizuale, ci și o etapă anume a editării digitale, în care limitările tehnice (în comparație cu azi) și rezoluția totuși mică (tributară unei puteri de calcul reduse) forțau creativitatea să exploreze alte moduri de expresie și construiască un limbaj având la dispoziție doar câteva silabe.

Working Day. Zi de muncă (2012, variant). Blue collars after a gray shift. From Pixopictura series
Chat (Bătrânețe fov). Small talking (from Pixopictura series, 2012)
Apus de soare după blocurile gri

https://www.artmajeur.com/nicu-ilie/en/artworks/17937178/the-dreams-are-coming

https://www.artmajeur.com/nicu-ilie?sort=newest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *