Zborul 93 – Istoria 9/11

La sol si in aer, oficialitati si autoritati civile, persoane responsabile, au luat o serie mare de decizii gresite, dat fiind tocmai ineditul unei asemenea situatii teroriste. Tot ce se stia, practic, pana atunci, in materie de securitate, a fost dat peste cap de gradul de periculozitate extrema al acestui ultim atac. In fata sa, oamenii, fie ca actionau pe cont propriu, fie ca luau decizii pentru altii, au comis greseli. Ramane un mister cum teroristii au putut patrunde in cabinele aeronavelor desi toate normele de securitate interziceau pilotilor, sub orice pretext, sa accepte accesul oricaror persoane in acest loc. Cum, la fel, ramane greu de inteles lipsa de reactie a pasagerilor din aeronave.

Mark Bingham, unul dintre pasageri, si-a sunat mama pentru a-i spune ca o iubeste. El era in zborul 93 care s-a prabusit langa Pittsbourg, Pennsiylvania. Cu doar cateva minute inainte de impact a obtinut legatura telefonica. Alice Hoglan, disperata de moartea fiului sau, reproduce convorbirea pe care a avut-o cu acesta: “El a spus <<Sunt in aer. Te sun pe telefonul avionului. Am fost rapiti, sunt aici trei oameni care spun ca au o bomba>>. Eu l-am intrebat cine sunt. El mi-a repetat ca ma iubeste si cred ca a spus <nu stiu cine sunt ei>, apoi a devenit neatent, ca si cum altcineva vorbea cu el. A spus ceva de neinteles si apoi legatura a murit”.

Insotitorul de zbor Cee Cee Ross-Lyles, aflata deasemeni in zborul 93, si-a sunat sotul acasa in Fort Myers, Florida, dupa cum spune matusa ei: “L-a sunat pentru ai spune ca-l iubeste si ca-si iubeste copii”, spune Maria Schaineder. Cand pe fundal s-au auzit tipete, Cee Cee a soptit: <Am fost rapiti> si legatura telefonica s-a pierdut”. Un pasager anonim din acelasi zbor s-a incuiat in toaleta avionului si a sunat la 911. Dispecerul care i-a raspuns a auzit “am fost rapiti, am fost rapiti, nu e gluma”. “S-a auzit un fel de explozie si a spus ca vine un fum alb dintr-un capat al avionului, iar apoi am pierdut contactul cu el” spune dispecerul din Westmoreland. Omul de afaceri Thomas Burnett din Sanramon, California, si-a sunat sotia, Deena, careia i-a spus ca un pasager moare sub ochii sai. El a spus: “Stiu ca toti vom muri – dar sunt vreo trei dintre noi care vrem sa facem ceva impotriva rapitorilor”. A incheiat cu: “Te iubesc, draga!” Sunt ultimele cuvinte ale unor oameni care au murit fara a avea nimic de a face cu Orientul Mijlociu. Un oficial din contraspionajului SUA sustine ca teroristii de pe zborul 93 intentionau sa intoarca avionul si sa se prabuseasca pe un alt obiectiv, probabil Casa Alba, dar au fost impiedicati de pasageri. Pe acest avion, un pilot a pus in functiune in secret unul dintre microfoane permitand pasagerilor sa auda tot ce se discuta in cabina, avertizandu-i astfel ca se asteapta din partea lor un act de eroism care poate salva un simbol al SUA.

Related posts

Leave a Comment