Oamenii din WTC – Istoria 9/11

Prinsa pe picior gresit intreaga aparare a SUA, numarul civililor ucisi a fost urias. Chiar daca cifrele pierderilor umane nu sunt complete nici la aceasta data, fara posibilitatea de a gresi, se poate spune ca numarul mortilor dintr-o zi de teroare depaseste pe cel al victimelor terorismului pe o durata de 15-20 de ani. O lista partiala a victimelor tetorii cuprinde oameni din toate meseriile si profesiile, de toate varstele, de foarte multe nationalitati. John Ogonowski de 52 ani, din Dracut, Massachusets, pilot; Sarah Low, din Batesviille, Arkansas, insotitor de zbor; David Angell, 54 ani, din Pasadena, California, producatorul executiv al serialului NBC “Frasier”; Alex Filipov, 70 ani, din Concord, Massachusets; Peter Gay, 54 ani, din Taunton, Massachusets, vicepresedinde si general manager al centralei Raytcheon Co.; Edmund Glazer, 41 ani, Chatsworth, California, sef al biroului financiar al MRV Communications Inc.; Charles Jones, 48 ani, din Bedford, tinichigiu auto; Daniel C. Lewin, 31 ani, co-fondator al Akmail Technologies; si multi, multi altii. Agenti de schimb, inalti functionari ai apararii si ai organismelor guvernamentale, personal de serviciu, piloti si insotitori de zbor, comis-voiajori, oameni de televiziune, oameni de afaceri, pompieri, forte NYPD Blue, medici, farmacisti, acestia sunt “fortele” cu care s-au razboit teroristii. Armata americana a scapat, bineinteles, intacta, si este, dupa propria expresie, “ca un baros gata sa loveasca in orice punct al lumii”. Nevatamati au scapat si cei din Departamentul de Stat, respectiv cei care “i-au suparat” cel mai mult pe teroristi.

Poate cea mai inspaimantatore dintre povesti este “drama irlandeza”. Ronnie Clifford, din Cork, Irlanda, era contabil in World Trade Center si a scapat dezastrului, fiind evacuat din cladire cu doar cateva rani usoare. Inca in timp ce primea ingrijiri medicale si binecuvanta faptul ca a scapat cu viata, a descoperit ca sora sa, Ruth Clifford McCort, de 45 ani si fiica sa de 4 ani, Juliana, erau la bordul primului avion care a lovit turnurile gemene. Doamna McCort si fiica sa, au fost primii irlandezi a caror moarte a fost confirmata de autoritatile SUA dupa atacul terorist de marti. Ronnie a trebuit sa fuga pentru viata sa, dupa ce primul avion a lovit turnurile din New York si, a scapat si dupa prabusirea celui de-al doilea turn. Doamna McCort nascuta in Caunty Cork, Irlanda, a locuit in Connecticut pentru o vreme. Celalalt frate, John Clifford a declarat ca a inceput sa se teama pentru sora si nepoata lui dupa ce a aflat ca fratele lui este in siguranta. El declara: “Tragic, avionul in care se afla sora mea, a lovit turnurile, in timp ce fratele meu a reusit sa scape. Acum, este in siguranta dar este foarte traumatizat. Ne-a spus ca a vazut imagini pe care nu vrea sa le mai vada niciodata. E foarte trist.” Deasemenea a mai declarat: “Eram foarte ingrijorat, cand cele doua cladiri s-au prabusit, deoarece stiam ca Ronnie lucreaza intruna din ele. Mi-a telefonat si mi-a spus ca a scapat, dar era traumatizat fiind foarte aproape de moarte. In timp ce iesea pe usa principala, o femeie era in fata lui si a fost lovita de o flacara puternica. A murit pe loc. Era o femeie plina de viata.” Ronnie spunea: “In timp ce eu eram bine, eram ingrijorat pentru sora mea, deoarece stiam ca plecase de pe aeroportul Logan spre Los Angeles pe la 7.30 dimineata. Ma temeam sa nu fie intr-unul din cele doua avioane care s-au prabusit. Din pacate temerile mi-au fost confirmate.” De asemenea, un prieten al doamnei McCort care locuia in Connecticut venea de la Boston cu un zbor spre Los Angeles, si a fost la randul lui ucis.” Sotul doamnei McCort a fost absolut devastat, Juliana fiind unicul lor copil”.

Un numar de celebritati si oameni de afaceri au murit in atacurile de la New York-Washington. Creatorul lui “Fraiser”, a fost una din victimele celebre. David Angell, de sase ori castigator al premiilor Emmy cu serialul de comedie “Fraiser”, se afla impreuna cu sotia lui Lynn, la bordul zborului 11, primul avion care a intrat in World Trade Center. El se intorcea de la casa de vara din Massachusetts, unde, spune fratele doamnei Angel, plecase pentru un week-end sa asiste la o nunta de familie. “Era un om generos, cu o infatisare linistita care masca una dintre cele mai ascutite minti din cele care au scris comedie pentru televiziune” declara David Lee si Peter Casey.

In zborul 77 care s-a prabusit in Pentagon se afla Barbara Olson, comentatoare de la CNN. S-a incuiat in toaleta si a telefonat sotului pentru a-i spune ca avionul este deturnat, teroristii avand cutite si cuttere. Barbara Olson era o fosta investigatoare a congresului, ajutase Senatul Minoritatilor si deasemenea publicase o carte in care o critica pe Hillary Clinton. Printre alti morti ai zborului 11, se innumara actrita Berry Berenson, de 53 ani, vaduva actorului Anthony Perkins, si sora actritei Marisa Berenson.

A doua zi dupa atentat, Investment Bank, cea mai mare banca de investitii si brokeraj din lume dadea anunt pentru angajare de personal intr-o echipa completa pentru sediul sau din NewYork, directori si functionari deopotriva. In cladirile afectate sau in aeronavele deturnate se afla o mare parte din floarea finantelor si burselor americane.

In zborul 11 se mai afla, Daniel C. Lewin, co-fondator al Akamai Techonologies, o companie ce vindea tehnologie de internet. Lewin, care terminase scoala MIT, devenise peste noapte miliardar in 1999, cand Akamai s-a lansat pe Wall Stret. Edmund Clazer, ofiter financiar si vicepresedinte al finantelor si al administratiei la MRV Communication Inc. si creator de componente de retea si sistem, se afla si el in zborul 11. Doi oficiali ai echipei de hochei Los Angeles Kings – Garnet “Ace” Bailey, director al antrenorilor si antrenorul amator Marc Bavis se aflau la bordul zborului 175. Al doilea avion care a lovit World Trade Center. Deasemenea in zborul 77 se afla Leslie A. Whittington, profesor universitar la Georgetown.

“AMERICA SUB TEROARE”, „GEMENII S-AU RIDICAT LA CER”, “PENTRU INFERN, USA URMATOARE”, “IN TURNUL MORTII”, Presa americana si britanica a surprins exact dramatismul acelor ore. “Trantita la pamant, urland, jurand razbunare, America nu va mai fi curand aceeasi… Departe de distrugere, simboluri ale vietii americane par pentru totdeauna abandonate. Fara Disneylend! Fara Mall! Pentru prima data dupa ziua Z (debarcarea aliatilor pe teritoriul francez pentru a lupta impotriva hitleristilor), jocurile de baschet au fost anulate”, spune un editorialist american.

Sub titlul “IN TURNUL MORTII” magazinul britanic The Sun publica sub semnatura lui Andy Russell un articol care imbraca fotografii facute la ora 9.25 intr-un dintre cele doua turnuri new yorkeze. Era la 27 de minute dupa ce turnul fusese lovit si doar 7 minute mai tarziu dupa ce si al doilea avion avusese impact. “Este neclar, spune ziaristul, cine a facut fotografiile sau cati dintre cei care sunt fotografiati au scapat cu viata”. O femeie din Iugoslavia, care a supravietuit bombardamentului NATO din Belgrad, spune ca a scapat cu viata doar din cauza ca a ignorat anuntul transmis prin difuzoare prin care i se cerea sa se intoarca in biroul sau. “Cativa dintre colegii mei s-au intors in birouri cand au auzit anuntul serviciului de securitate. Dar eu mi-am amintit bombardamentul NATO si am vrut sa scap cat mai repede de acolo. Cei care s-au intors, ma tem, nu mai sunt in viata”.

Tiffany Kelling, in varsta de 32 de ani, lucra la etajul 61. Ea spune: “Un anunt a venit prin speker si ni s-a comunicat ca nu suntem in pericol imediat si ca trebuie sa ne intoarcem in birourile noastre. Am continuat sa cobor scarile si acesta a fost momentul cand cel de-al doilea turn a fost lovit. Am simtit mirosul de benzina”. Inginerul de software Dan Baumbach, de 24 ani, se afla la etajul 80 si spune ca toti colegii sai au refuzat evacuarea. El adauga: “Multi au ascultat sfatul serviciului de securitate, dar eu mi-am continuat drumul si am supravietuit. Sunt in viata doar pentru ca nu am tinut cont de acel anunt”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *