Țesături (1) – grafică digitală
Astăzi este cu adevărat greu să ne imaginăm că țesăturile au fost una dintre cele mai importante forme de artă. Că o tapiserie era – mult după Renaștere – mai scumpă, ca preț, dar și ca valoare socio-culturală – decât un tablou realizat de un mare maestru. Niciuna dintre acele țesături nu a trecut cu bine testul istoriei și, deși un tablou pare mai fragil, pictura are un viitor, pe când „scoarțele” nu.
Ca tribut pentru acele forme de artă, dar în special pentru arta populară din secole de mult trecute, am realizat o serie de lucrări de grafică digitală în care elementul pictural este înlocuit cu ițe și fire colorate.
De ce arta populară? În mod normal sunt destul de reticent în a mă apropia de ea în orice formă, și asta din cauză că deseori este deturnată pentru a servi tot felul de ideologii ultraconservatoare sau paseisme sarbede. Însă, îndeosebi în ce privește arta țesăturilor (sau techne-ul țesăturii), limbajul (aici vorbind de simboluri și patternuri) și cromatica au o permanentă atracție spre abstract.
Sigur, există permanente tentații figurative. De la modelele de scoarță moldovenești la covoarele persane sau la tapiseriile vest-europene, flori, animale și chiar oameni intră în compoziții mai mult sau mai puțin stângace. Însă, constant, aceste tentații figurative sunt abandonate și, ca o eternă întoarcere, abstractul recâștigă dominația asupra obiectului.
În seria de lucrări digitale (din care azi încarc aici un prim segment), am încercat să aduc libertăți în plus tehnicii artistice (sau tehnicii technice, dacă vreți) și să compun lucrări care ar fi imposibile în afara digitalului. Țesăturile propriu-zise, reale, sunt limitate de definirea în axe perpendiculare și de multe alte limitări materiale. Firul trece printre ițe, perpendicular pe acestea, îmbrăcându-le și ascunzându-le textura, dar respectând dispunerea, unghiul și „curgerea” lor. În plus, salturile pe care firul le poate face peste 2, 3, 10 ițe sunt limitate de vulnerabilitatea firului de a se agăța și de a se rupe cât timp nu este ranforsat de structura pânzei. Niciuna dintre aceste limitări nu se aplică digitalului. M-am bucurat de această libertate și am încercat să o exploatez.