Letargia bufnitei batrane*)**)

De 50 de ani filosofia a murit sau e cataleptica. Ultimele contributii relevante au fost cele din analiza limbajelor complexe, cu aplicabillitate in cibernetica. Se poate deci spune, fara a fi complet superficiali, ca scopul final al filosofiei a fost aparitia computerelor, indepartarea gandirii de om, externalizarea sa.

Dupa anii 50 nu mai avem filosofi si nu mai avem opere filosofice. Campul insusi al explorarillor teoretice s-a mutat spre stiinte si teorii mult mai compacte, iar explorarea analitica a sensurilor antropice ale stiintelor are in fata un teritoriu atat de vast si de complex incat, in lipsa unui “software filosofic”, e descurajator pentru eforturile solitare ale unui om sau ale unei scoli.

Un ultim teren al “contributiilor filosofice” este cel din preajma stiintelor sociale. Marxisti si “crestinisti” gasesti la orice moment, oameni capabili sa treaca intreaga experienta umana prin concepte si morale neotomiste, dovedindu-si eruditia… si atat. In fapt, nici Marx, nici Cristos nu mai pot spune lucruri noi unei societati pe care au cladit-o, dar care i-a epuizat. Problematica pe care intelegerea sau intelepciunea ar trebui sa o negocieze in zilele noastre le este complet straina si de neinteles vechilor intemeietori de doctrine. Punel-l pe Kant sa-si aplice “ratiunea practica” intr-un studiu al telecomenzii! Pune-l pe Socrate sa interpreteze un talk-show de la Realitatea! Pune-l pe Heraclit sa extraga apa din gaurile negre!

A mai fost un moment de pauza mentala a omenirii, in epoca scolastica si… in mileniul care a precedat-o. Deci sa nu luam lucrurile in tragic. Probabil prin 3500 a.d. un militar american sau nord-coreean, aidoma lui Descartes, va gasi o cale sa reintroduca ratiunea si umanismul printre polimeri, nanoroboti si clone. Dupa el vor urma si altii.

Pana atunci nu ne ramane decat sa dam citate din Wittgenstein si Kierkegaard, sa mai pilim putin la Saussure si Bergson si sa ne mai luminam cu cate o “adumbrire” din Heidegger. Si sa ne incaieram intre noi pe teme ca Nietzsche, Mahomed si Marx. Eternul Marx.

___________________________

*) Nici titlul, nici articolul nu are nimic a face cu Ion Iliescu si porecla sa de Bufnita batrana.
**) Este vorba de bufnita Atenei care nu are nimic in comun cu Palatul Cotroceni.

Related posts

One Thought to “Letargia bufnitei batrane*)**)”

  1. […] De 50 de ani filosofia a murit sau e cataleptica. Ultimele contributii relevante au fost cele din analiza limbajelor complexe, cu aplicabillitate in cibernetica. Se poate deci spune, fara a fi complet superficiali, ca scopul final al filosofiei a fost aparitia computerelor, indepartarea gandirii de om, externalizarea sa. Dupa anii 50 nu mai avem filosofi si […] Continuarea articolului Letargia bufnitei batrane […]

Leave a Comment