Publicitate
Borș, pensii, usturoi și miere

Borș, pensii, usturoi și miere

Inclusiv în marile rețele de publicitate online, există un număr enorm de reclame care duc către site-uri trashy. Multe dintre ele au adrese de Rusia, dar aceeași reclamă este adesea distribuită și de site-uri punct com, punct org sau cu alte domenii internaționale. Reclamele în cauză nu încalcă, la prima vedere, nici reglementările pentru publicitatea online, nici regulile comunității, stabilite de fiecare rețea advertorială. Temele sunt aparent neutre, iar add-urile nu au nimic ofensator. Atât doar că trimit spre site-uri trashy, pline de viruși informatici și viruși informaționali.

Cu două luni în urmă, acroșul principal al acestor reclame era cu mărirea de pensii. Apoi a fost o lungă campanie pentru consumul de usturoi cu miere, înlocuită de una care promitea răspunsul la întrebarea „Cine sunt părinții lui Zelenski?” Alternativ, apărea și o serie de reclame, mai puțin difuzate, dar în linii mari având aceleași caracteristici, cu fotografii fie ale lui Iohannis, fie ale Maiei Sandu și aceeași întrebare: „Ce a mai făcut președintele?”. Robotul de traducere automată nu fusese atenționat că Maia Sandu este femeie și că întrebarea este în cazul ei incorectă gramatical.

De altfel, site-urile în cauză au ca principal semn de recunoaștere gramatica rudimentară și deficitară, semn că fie sunt traduse automat, fie sunt formulate de simpatizanți AUR.

Cele mai noi reclame din această categorie au ca teme: 1. să nu dormi cu apă lângă pat, 2. vor (cine?) să interzică borșul și 3. ce părți de pui să nu consumi.

Multe dintre aceste reclame sunt suspendate după ce sunt semnalate de utilizatori ca fiind fake sau ca trimițând spre site-uri care nu respectă regulile comunității. Dar revin de pe alte zeci de conturi de promovare și, dacă un site care distribuie reclame nu are un om care să supervizeze secundă de secundă add-urile pe care le distribuie, ajung să fie difuzate aproape permanent. Chiar și pe acest site, care distribuie reclame prin cea mai mare și mai serioasă rețea internațională de publicitate online, puteți vedea asemenea add-uri pentru că aprobarea reclamelor se face o dată-de două ori pe zi, iar între timp apar zeci de alte conturi care distribuie advertorialele fake și trashy.

Regret asta și fac ce pot să le dezaprob cât mai repede cu putință.

Dincolo de faptul în sine, analiza acestor reclame este interesantă pentru stabilirea profilului de public pe care această propagandă îl vizează. Este un public care caută soluții miraculoase, îndeosebi în ce privește sănătatea. Gândire magică, new age, ezoterisme de Baba Safta. Apoi, e un public în general îmbătrânit, extrem de atent la orice e legat de pensii. Nu în ultimul rând, e un public auto-victimizat, care nu poate gestiona propria informare, nu crede din principiu în informațiile publice, dar nu poate nici să identifice alte surse credibile și deontologice de informare. Ca atare, se simte în război cu o lume neprecizată, cu figurile politice ale momentului și cu entități abstracte care îi amenință tradițiile și modul de viață.

Personal, trăiesc, cu destul cinism, frustrarea că demersul benefic de contestare (dar informată!) a datelor oficiale și a propagandei partinice, la fel ca și cel de promovare a gândirii out-of-the-box a fost deja pervertit și transformat în forme de propagandă și mai obscură, și mai manipulatorie.

Până la urmă, spiritul critic nu e decât un instrument. El nu poate funcționa de unul singur. Ca să fie efectiv, este nevoie să fie aplicat asupra unor informații reale și de calitate. Altfel, dacă este alimentat cu informații false și/sau emoționale, se transformă instantaneu în vehicul de manipulare, în receptacol pentru frustrări și în mediu de propagare a angoaselor sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *