Romania a realizat in prima luna a anului 2012 exporturi FOB de 3,47 miliarde de euro si importuri CIF de 3,93 miliarde, rezultand un deficit al balantei comerciale FOB-CIF de 458,5 milioane de euro. Este corecta formularea? E inexacta. Corect este Bucurestiul a inregistrat un deficit de 639 de milioane de euro, Constanta de 68, Prahova de 63, Clujul de 30, iar restul tarii a fost pe plus
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), diviziunile administrativ-teritoriale care inregistreaza cele mai mari exporturi sunt Bucuresti, Timis, Arges, Constanta, Bihor, Arad, Sibiu, Brasov, Ilfov, Prahova, Olt, Galati. Aici se realizeaza trei sferturi din exporturile Romaniei.
In ceea ce priveste importurile, in fruntea clasamentului se plaseaza tot Bucurestiul, urmat de Constanta, Timis, Arges, Ilfov, Bihor, Prahova, Arad, Brasov, Sibiu, Cluj. Asta cu explicatia ca respectivele judete se gasesc atat in fruntea topului exporturilor, cat si a celui al importurilor pentru ca o cantitate importanta din materiile prime si subansamblelor utilizate pentru exporturi provin din strainatate.
[…]
Dacia-Renault, Continental, Alro, Sidex
Daca Regiunea Bucuresti-Ilfov inregistreaza un deficit comercial [639 de milioane de euro] aproape dublu decat restul tarii, inseamna ca exista zone cu excedente importante. Care ar fi acestea? Cel mai mare sold pozitiv se observa in judetul Arges (106,5 milioane de euro), urmat de Timis (63), Olt (45,5), Alba (42,9), Galati (29,6), Arad (24,5), Sibiu (24,4).
vezi tot articolul:
Intreaga Moldova exporta mai putin decat Timisoara
semnat de Ionut Balan in Financiarii. Este interesanta si analiza autorului, care insoteste articolul:
principala problema a Romaniei nu e neaparat deficitul pentru ca un stat in dezvoltare are nevoie de tehnologie si „know-how”, ci faptul ca exporturile au o valoare adaugata redusa, iar importurile – una mare. Nici nu trebuie sa ai excedent comercial pentru a fi prosper daca exporturile adauga mai multa valoare decat importurile. Diferenta e reprezentata de sporurile de productivitate, care permit majorarea veniturilor.