Nu, nu politicienii sunt cum e tzara, tzara e cum sunt politicienii

Aud in repetate randuri de la diversi candidati invitati prin diverse studiouri ca printre ei s-ar afla si oameni de proasta calitate, chiar si printre colegii lor de partid, accepta unii. Dar asta s-ar datora proastei calitati a tzarii. “Politicienii sunt cum e tzara”, spun ei in incercarea de a culpabiliza electoratul pentru toate viciile lor.

Spre deosebire insa de electorat, politicienii sunt (ar trebui  sa fie si, cu siguranta, vor fi) responsabili. (Cel putin in sensul ca vor fi trasi la raspundere). Mocirla morala in care evolueaza Romania actuala se datoreaza exclusiv politicienilor si va fi decontata de acestia – poate nu la alegerile de poimaine, dar cu siguranta intr-un viitor nu foarte indepartat.

Poate tzara merge din rau in mai rau. Poate romanii nu au cele mai corecte atitudini, poate n-au o educatie de calitate, poate nu sunt suficient de moderni, poate nu au cele mai bune valori cardinale. Dar toate acestea sunt vicii pe care politicienii le-au promovat in populatie. Ei nu sunt simpli spectatori. In fisa postului unui om politic elementul central este asigurarea unor conditii decente de viata populatiei. Responsabilitatea majora a unui politician este aceea de a crea si de a promova valori culturale, legislative si economice care sa ajute populatia.

Semidoctii si oamenii de o calitate dubioasa care populeaza actualele liste electorale se datoreaza actualului sistem de partide, care promoveaza o centralizare excesiva si lipsa oricaror forme de democratie interna in asemenea organizatii. Am inlocuit partidul-stat cu o colectie de partide-stat. Iar de la centre, constant, se promoveaza slugarnicia in defavoarea valorii. Lipsa de calitate umana a politicienilor care exercita controlul asupra unor asemenea aparate politice, masive si a-tot-devoratoare, este sursa viciului moral si a tuturor disfunctiilor economice din tzara.

Politicienii polueaza tzara prin demagogie si prin lipsa principiilor. In tzari mai inculte, mai incipiente, Titu Maiorescu sau Bratienii reuseau mari performante politice in epoca lor, actionand cu discenamant, corectitudine si inteligenta. Actualii politicieni sunt incapabili de asa ceva. Exceptiile nici nu se numara, atat sunt de putine si de lipsite de influenta. Oamenii politici sunt de o foarte proasta calitate umana, iar asta nu o pot arunca in spatele electoratului. Trebuie sa si-o asume. Pana cand un politician nu va spune “Sunt o lichea si mint!” nu se va schimba mare lucru. Pana cand procuratura nu va imparti suficiente catuse in guvern si in consiliile judetene, nimic bun nu se va intampla. Pana cand un grup sanatos din electorat nu va spune “stop” si pana cand UE nu va stabili sanctiuni dure contra Romaniei si contra politicienilor ei, nimic bun.

Nu politicienii sunt ca tzara, tzara e ca politicienii. Romanii vor fi prosti atat timp cat sunt condusi de prosti si de inculti. Daca ticalosenia si impostura sunt valorile pe care le promoveaza politicienii, asta e, tzara o sa le semene.

Related posts

Leave a Comment