Despre globalizare si masline

Am gasit in Grecia masline cu 5 euro kilogramul, si erau exact din acelea care sunt si la noi in magazine. Doar de la tarani se mai pot lua mai ieftine ca in Romania si de la engrouri sau duty-free. Aici pretul e de circa 2 euro pe kil sau chiar mai mic, numai ca toate aceste surse de aprovizionare sunt din ce in ce mai rare. Cat ii priveste pe tarani, ei sunt din ce in ce mai rari si seamana tot mai putin cu conceptul de taran.

In supermarketurile pentru turisti pretul pe kilogram creste chiar si peste cotele deja mentionate. O punga vidata cu masline verzi in saramura, grea de 200 sau 250 de grame facea 1 euro jumate. Deci undeva la 6 euro kilogramul.

Cu toata globalizarea asta, devine intr-o zi mai rentabil sa cumperi masline grecesti din Romania, sa le ambalezi in pungi mici si sa le revinzi grecilor. Cu cat punga e mai mica, cu atat pretul pe kilogram creste. Nu mai conteaza unde e produs, cine l-a produs, ce sort si calitate; conteaza numai cine l-a ambalat si il distribuie. Daca poti pune doar trei masline vidate intr-un pachet sigilat, poti cere pe ele 9 euro la kilogram. Si, probabil, ca sa merite, nu mai trebuie decat sa scrii pe ele: „Cu dragoste, din Kalamata”. Si mai jos, cu litere mici mici: „Produs in Grecia, prelucrat in Bulgaria, conservat in Romania, ambalat in Ungaria, depozitat in Austria. Distribuit de o societate din Franta cu sediul in Anglia”.

1 thought on “Despre globalizare si masline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *