Bani pe net – basic: Scrii articole si vinzi benere publicitare

Cel mai bine e ca inainte sa te apuci de asta sa iti faci un trust media si sa angajezi cateva zeci de redactori care sa lucreze pentru tine. Asta pentru ca ai nevoie de un trafic gigantic.

In momentul real, castigul mediu pe internetul romanesc, conform cifrelor raportate de cumparatorii de publicitate si conform unor auditari independente, este de cca 3,5 lei pe mia de vizite. Cifra e o medie a domeniului de afaceri, nu neaparat una la care se fac tranzactiile. Ea se obtine din impartirea cifrei de 20 de milioane de euro, la cat este estimata piata publicitatii in Romania per an, la cele cca 460 milioane de afisari pe saptamana. Basic: sunt doua forme de plata, CPM si CPC. La acestea se adauga multe alte tehnici, cum ar fi Flat Fee.

Note: piata nefiind una reglementata, dimensiunile ei sunt estimate cu marje mari. Astfel, exista sume de bani obtinute ca sponsorizari etc., nerelevate in datele oficiale. Nota 2: exista foarte multe siteuri de limba romana, unele cu un trafic consistent, care nu sunt monitorizate de auditorii de trafic. Nota 3: publicitatea online reprezinta doar o mica fractie din totalul veniturilor generate de internet si la care pot participa proprietarii de siteuri web (despre celelalte, in articolele care vor urma). Nota 4: majoritatea siteurilor nu vand publicitate.

Ca o concluzie: dealurile se fac in mod real la tarife nete cuprinse intre 0,5 lei si 5 euro, in functie de targhetarea siteului, calitatea vizitelor, agentia de publicitate, corporatia din care face parte, pachetul de servicii publicitare in care este inclus (ex. aparitii tv, aparitii radio si virale online), durata campaniei.

Nota esentiala: vanzarea directa de publicitate catre companii nu este ceva pe care sa te poti baza. Toate siteurile mari lucreaza cu agentii de publicitate. Pentru a fi luat in portofoliul acestora, un site trebuie sa aiba un minimum de 5000-20000 de unici pe saptamana. In plus, de cand a aparut criza, unele dintre companii, precum Intact Interactive, au renuntat la intreg portofoliul extern si lucreaza numai cu siteuri din trustul Intact (gsp, antena1, jurnalul).

Despre Open Platform si alte sisteme de sindicalizare a spatiilor publicitare, in articolul urmator.

Related posts

One Thought to “Bani pe net – basic: Scrii articole si vinzi benere publicitare”

  1. Criza a facut sa scada foarte mult veniturile din publicitate. Si trendul descendent nu se opreste aici…

Leave a Comment