Skip to content

O mega-colecție de video-uri deștepte și spectaculoase

  • by

Lista temelor și subiectelor în ordinea popularității

Program

Evoluția dansului între 1950 și 2020, un video realizat de echipa lui Ricardo Walker. Prelucrări de dans contemporan – Bodhisattva cu o mie de brațe. Înregistrări Balshoi Theatre – dansuri mecanice. Cele mai frumoase actrițe din filmele vechi. Introducere în teatrul Greciei antice.

Muzică: Folclor celtic irlandez, reinstrumentat în stil modern – o selecție ghidată în limba italiană. 100 de capodopere ale muzicii clasice. Bom Consuelho – 3%.

Care este legătura dintre traficul de animale și apariția Coronavirusului? De unde a venit noul virus?

Istorie: Popoarele mării și colapsul civilizație de la sfârșitul epocii bronzului. Secretele epocii de piatră, un documentar Deutsche Welle. Geografia epocii de piatră. Lista și succesiunea împăraților din Roma și Bizanț. Istoria completă a imperiului ahmenid. Islam – povestea nespusă. Animație – infografie – istoria lumii în 17 minute – marile perioade și vârste ale civilizației. Povestea nespusă a emigranților germani din Statele Unite. Istoria României în 10 minute.

Istoria Imperiului bizantin Întreaga poveste a Reconquistei. Clasificarea tipurilor de gladiatori – istoria Romei. Preistorie: Prima bătălie din Europa. Constantinopole în perioada Renașterii. Viața de zi cu zi acum 6000 de ani – neoliticul din Grecia și Balcani. Evoluția limbii franceze. Care este cel mai vechi cuvânt din limba engleză? Ce s-a întâmplat cu mongolii? Numele real al unor celebrități istorice notorii sub pseudonim. Descoperiri arheologice misterioase din deșert. Istoria Dobrogei pe scurt. Misterele culturii Cucuteni-Tripolie. Prezentarea culturii Lepenski Vir.

Documentar Recorder – 30 de ani de democrație în România. Cele mai ciudate mașini pe care le-a produs industria sovietică. Originile mafiei siciliene. British Pathe – 1964 – Distracție occidentală pe litoralul românesc. Călătorie în Bucureștiul anilor 1970. Înregistrări video din subsolul Casei Poporului. Populația României 1866-2011.

A treia revoluție industrială – schimbările radicale pe care le-au adus tehnologiile digitale. Top 10 țări după PIB, 1896-2022. The Economist: populismul redesenează lumea. De ce Rusia a invadat Ucraina?

Hărți animate: Istoria evreilor. Istoria Bulgariei, an cu an. Istoria Ungariei, an cu an. Karelia, Tracia, 80 de regiuni faimoase de pe harta Europei.

Noi descoperiri științifice și teorii mainstream: Cum s-a format planeta Pământ. De ce numerele prime descriu spirale – teoria lui Dirichlet, aproximările lui Pi și multe altele. Limbajul ecuațiilor lui Maxwell. Vizualizarea aritmeticii modulare și schimbarea completă de pe care acesta o aduce în înțelegerea teoriei numerelor. Sunt europenii o singură rasă – noi probe genetice. Numele animalelor în proto-limba indo-europeană. Cele mai spectaculoase 12 noi descoperiri arheologice.

Colecția de artă a palatului Kremlin. Istoria palatului Versailles. Cum să înțelegem un Picasso? Machu Picchu, un documentar National Geographic. Scurt curs de arhitectură – cum să dezvolți un concept. Viața lui Caravaggio în trei picturi. Povestea unui fals van Gogh. Cum își fac treaba Kubrick, Spielberg și Inaritu. Care este cel mai bun scenarist din toate timpurile? Cele mai bune 10 filme artistice disponibile gratuit pe Youtube. Istoria caselor de-a lungul timpului. Stafiile de celuloid: cele mai bune filme pierdute definitiv. Nosferatu – film complet. Topul scriitorilor care au dat lovitura cu o singură carte.

Istoria completă a universului Dune. Istoria completă a universului Westworld.

Precizări

O mare parte dintre filme au valoare educațională – pentru gimnaziu, liceu sau de nivel universitar -, fiind corelate cu discipline de studiu precum literatura universală, lingvistică, istoria artei, istoria politică, sociologie, antropologie, geografie, istoria religiilor, economie, științe politice. Totuși, niciunul dintre ele nu a fost făcut special în acest sens și nu încearcă să respecte o anume programă școlară.

Selecția inițială cuprinde filme în limba engleză, română, franceză și italiană sau care au subtitrări în una dintre aceste limbi.

Linkuri

playlist complementar: Minidocs – documentare de scurt-metraj

alte selecții video – istoria muzicii pop ; istoria muzicii de film

%d bloggers like this: