Skip to content

Minidocs – documentare de scurt-metraj

  • by

Lista Minidocs include, de regulă, doar documentare de scurt-metraj, cu o durată sub o bobină de film – 50 de minute. Pe lângă acestea, în playlist mai sunt incluse, de la caz la caz, și filme cu o durată mai mare dar care, prin complexitate, tematică sau tehnicile de editare, nu au complexitatea necesară unui documentar propriu-zis.

Selecția inițială cuprinde filme în limba engleză, română, franceză și italiană sau care au subtitrări în una dintre aceste limbi.

O mare parte dintre filme au valoare educațională – pentru gimnaziu, liceu sau de nivel universitar -, fiind corelate cu discipline de studiu precum literatura universală, lingvistică, istoria artei, istoria politică, sociologie, antropologie, geografie, istoria religiilor, economie, științe politice. Totuși, niciunul dintre ele nu a fost făcut special în acest sens și nu încearcă să respecte o anume programă școlară.

Teme – listă generică: 1. științe naturale, video eseu, demografia țărilor europene, topuri de film all time, istoria teatrului – teatrul grec, curente artistice și literare, introduceri în istoria picturii, noul val francez. 2. Colecții de folclor european, Roma – atunci și acum; Babilon – atunci, în evul mediu și acum; 3. Igiena în epoca victoriană, evoluția muzicii / istoria muzicii clasice și a muzicii pop, evoluția cinematografiei, evoluția jocurilor video. 4. Bucureștiul strict secret; iconografia cailor scitici, scurtă istorie a plasticului, geografia animalelor de companie, geografia fructelor, geopolitica petrolului, scurte istorii ale urbanismului

Subiecte – selecție generică: populația Franței. Istoria armelor de foc. Banii românești din toate timpurile. Legătura dintre gene și culturi în primele civilizații. Cum va arăta Pământul peste 1000 de ani. Cum sunau limbile moarte? Specii umane azi dispărute. Cele mai mari castele de pe glob. Istoria monezilor, hărți cu info-data spectaculoase.

Pentru filme de lung-metraj, vezi playlistul Filme complete

Pentru alte filme documentare: Video TV România

%d bloggers like this: