Sari la conținut

Utilizarea zilnică a internetului în Europa. Comparație 2006-2023

woman sitting on sofa while looking at phone with laptop on lap

Alături de America de Nord, Europa este cea mai dezvoltată regiune a lumii din punctul de vedere al accesului la internet și din cel al utilizării sale sociale, culturale și economice. Țările din nordul Europei (Norvegia, Islanda, Suedia, Danemarca), dar și Olanda se apropie de incredibila cotă de 100% pentru utilizarea internetului. România a recuperat enorm în ultimii ani și este aproape de media europeană, depășind multe dintre celelalte regiuni ale lumii.

https://revistacultura.ro/romania-utilizarea-internetului-in-ue-si-in-romania/

De la utilizarea când și când la utilizarea zilnică

Începând cu 2021, mai mult de 4 din 5 europeni folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic. Cele mai mari rate sunt în Olanda și țările nordice, care, de altfel, au fost primele care au adoptat internetul pe scară largă. 

Conform  https://doi.org/10.2908/ISOC_R_IUSE_I , „Persoanele care au folosit internetul, frecvența utilizării și activitățile” pe Eurostat, există încă decalaje majore între regiuni, dar, per total, procentul de persoane care utilizează internetul a crescut zilnic în întreaga UE.

Notă: toate statisticile sunt exprimate în procente din populația 16-74.

Utilizarea totală a internetului în 2006 pe țară (persoane între 16 și 74 de ani care au accesat internetul cel puțin o dată în ultimul an):

Hărți create de wansait.com cu MapChart, conform datelor Eurostat

În 2006, singura țară în care utilizarea totală a internetului a fost sub 25% din populația țintă (16-74) a fost România. Dar în marea majoritate a statelor UE, utilizarea internetului (anual) a fost de aproximativ 50%. În ceea ce privește utilizarea zilnică, evident, cifrele au fost mai mici.Utilizarea zilnică a internetului în țările UE în 2006:

În 2006, lista țărilor în care utilizarea zilnică a fost sub 25% includea: Spania, Grecia, România, Bulgaria, Polonia, Lituania, Republica Cehă, Slovacia. De asemenea, nu au existat țări cu o utilizare zilnică mai mare de 75% din populația țintă.

După 2006

Utilizarea internetului a crescut constant, atât din punct de vedere al numărului de utilizatori mai mult sau mai puțin accidentali, cât și din punct de vedere al intensității. Numărul total de utilizatori de internet din UE crește spre 100%. Numărul celor care folosesc zilnic internetul a depășit 80% în 2021 și continuă să crească.

2019 – Harta utilizării zilnice a internetului înainte de pandemii:

Tendința firească a fost de a crește utilizarea personală a Internetului. Pandemia a accelerat și mai mult procesul de adoptare a internetului, dar tendința a fost clară din perioada anterioară. În UE nu există niciun stat în care utilizarea zilnică a internetului să fie mai mică de 50%. Cu toate acestea, au fost destul de multe în care utilizarea a depășit 90% (cu verde intens pe hartă).

2021

Potrivit ec.europa.eu

Procentul de adulți (între 16 și 74 de ani) din UE care folosesc internetul în fiecare zi în cele trei luni anterioare sondajului a crescut cu 15 puncte procentuale în comparație între 2015 și 2020 (de la 65% la 80%).În 2020, majoritatea regiunilor de nord și de vest ale UE au raportat proporții relativ mari de adulți care folosesc internetul zilnic; cele mai mari procente de adulți care folosesc internetul în fiecare zi au fost în general înregistrate în rândul persoanelor care locuiesc în orașe, mai degrabă decât în ​​rândul celor care locuiesc în zonele rurale.Puteți trece cursorul peste diferitele regiuni din harta de mai jos pentru a vedea procentul de utilizatori zilnici de internet adulți din regiunile UE.

Astăzi

Statistici pentru 2023: utilizarea totală a internetului în UE în funcție de țară (% din populația 16-74 de ani)

Notă: Conform datelor, în legendă, eticheta trebuie să fie „total utilizatori de internet”, nu „zilnic”.

Statistici pentru 2023: utilizare zilnică în UE în funcție de țară (% din populația 16-74)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.