Darul Nilului, turistul

Am incercat sa-mi imaginez un loc in care sa te poti naste si sa implinesti acolo un 20-30 de ani fara a fi auzit de Egipt. Ma dau batut. In epoca noastra pare imposibil. Trebuie sa ma intorc in minte la pieile rosii, la hawaieni si la cei din Polinezia si Australia de dinainte de descoperirea lumii pentru a gasi o locatie suficient de plauzibila pentru o asemenea nastere.


Egiptul a fascinat si fascineaza de 7000 de ani. Herodot, primul autor de ghiduri turistice, spunea, cu 500 de ani inainte de epoca moderna, ca nicaieri in lume nu pot fi gasite atatea lucruri minunate si de o asa mare grandoare. Au trecut 2500 de ani si Sfinxul, Nilul, vechiul Luxor si piramidele dovedesc inca faptul ca Herodot era un om de cuvant si spunea doar adevarul. El n-ar fi gresit nici daca ar fi incercat sa fie vizionar si ar fi spus ca un si mai mare numar de minuni si splendori se va ridica in gradina Egiptului pentru ca opera faraonilor a fost completata de lucrarea grecilor, romanilor si a crestinilor timpurii – coptii – pentru ca regatele islamice sa il desavarseasca drept capodopera.

Egiptul modern este un amalgam al tuturor acestor influente. Case de chirpici invecineaza vechi ruine de piatra inconjurate de cladiri din otel si sticla. Oraseni imbracati in vechile robe islamice impart tara cu cei imbracati Levis si Reebook. La trafic participa carete cu magari si limuzine cu suspensii controlate.

Inainte de calatorie

Timp de mii de ani egiptenii asteptau revarsarea Nilului pentru a face insamantarea si a lansa un nou ciclu agricol care sa le garanteze prosperitatea. Cumva, cu aceeasi rabdare, egiptenii asteapta acum sezonul si mareea de turisti. Intr-un fel, turistii au luat locul agriculturii ca sursa de viata pentru populatia locala.

Turism se practica in tot timpul anului dar, tara traversata de Cancer, tropicul face ca verile sa fie prea fierbinti oriunde la sud de Cairo pentru a fi confortabile. Luxor si Assuan indeosebi, pe Nil sus, sunt destinatii unde e bine sa mergi in decembrie, ianuarie sau februarie si se cade sa le sari in iulie sau in august. Vara e timp potrivit pentru plajele de la Mediterana sau pentru cele de la Marea Rosie. Totusi, iarna in Cairo poate fi destul de rece. De aceea anotimpurile cele mai generoase in Egipt sunt cele cuprinse intre martie si mai si intre septembrie si noiembrie.

Dobreperun Media

In ciuda valorii sale, Egiptul nu este o tara scumpa. Cine planifica o calatorie pe cont propriu trebuie sa aiba in calcul preturi de 15-30 euro/zi ca buget minim de masa in restaurante si circa 50 euro pe zi daca vrea restaurante mai selecte. Pentru conditii de lux, masa costa totusi doar ceva mai mult de 60 euro pe zi. Cazarea costa intre 20 si 60 euro pe zi la hotelurile populare si de la 170 euro pe zi la cele de calitate superioara. Totusi, cineva dispus sa economiseasca tot ce se poate, are si el sansa sa, putand sa se incadreze intr-un buget de numai 15 dolari pe zi daca se cazeaza in cele mai ieftine hoteluri si vile, mananca de la vanzatorii ambulanti, viziteaza maxim o locatie istorica pe zi si calatoreste cu trenuri de clasa a treia. Preturile cele mai mari in Egipt sunt legate de transport (atat pentru a ajunge acolo, cat si pentru a te deplasa in interiorul tarii) si de intrarea la obiectivele turistice al caror pret a facut salturi spectaculoase in ultimii ani.

In timpul calatoriei

O pasare ar putea pleca din Delta Dunarii direct in Delta Nilului. Un om insa nu, pentru ca n-are aripile lui. Iar pasarile cu aripile de metal pleaca doar din Otopeni si aterizeaza doar in Cairo .

Capitala Egiptului nu este insa o pierdere, nici o corvoada. E unul dintre cele mai spectaculoase orase ale lumii. Casa pentru peste 16 milioane de egipteni, arabi, africani si sute de alte natii, „Mama lumii“, cum ii mai spune numele, este un oras care continuu iti asalteaza toate simturile. Haotic, zgomotos, poluat, total impredictibil, Cairo este totusi un oras obligatoriu pentru turistii Egiptului. Nici unul nu isi poate permite sa il rateze. Marele Muzeu al Egiptului reuneste valori de mare faima in intreaga lume, steaua sa fiind Camera Mumiilor Regale, iar o suburbie a orasului este reprezentata de Gizeh, cu cele trei Mari Piramide de pe raul That. Moscheele sale sunt de asemenea obiective deosebit de valoroase nu doar pentru cei care citesc Coranul, ci pentru toti cei care cauta exoticul si monumentalul. Arhitectura orasului e mixta, reflectand mileniile sale de istorie. Cladiri de secolul XIX, foarte numeroase, impart dominatia cartierelor cu unele constructii ultramoderne care arata un oras viu si care nu se va lasa niciodata mumificat de trecutul sau mult prea glorios.

La nord, drept pe Nil, la tarmul Mediteranei, Alexandria este ultimul oras de mare faima al Egiptului antic. Acesta este insa unul care a cedat istoriei si se lasa dominat de istorie. Cleopatra, impartita intre Cezar si Antoniu, intre Grecia, Roma si Egiptul primelor dinastii, cea mai inteligenta femeie a lumii (se pare) si, cu siguranta, cea mai cunoscuta femeie din istorie, pare in continuare cea mai vie fiinta din Alexandria . Vechile mari minuni ale orasului, farul si biblioteca, sunt pierdute, dar localitatea, fondata de Alexandru cel Mare pentru a fi capitala a Egiptului elenistic si roman, pastreaza inca un numar mare de vestigii ale gloriei apuse. O febra a renasterii pare sa fi cuprins orasul in ultimul deceniu, marcat de o puternica injectie de capital, constructii noi si spatii publice de mare frumusete fiind primele simptome ale unei asteptate reinvieri.

Alexandria a fost capitala Egiptului in ultima sa perioada, cand s-a intors cu fata catre Mediterana. In epoca in care era mare putere in Africa si Asia , capitala era Assuan, poarta fortificata a Africii. Amplasat la capatul de sus, de sud, al vaii fertile a Nilului, Assuan era drum obligatoriu pentru caravane si un adevarat nerv al batranului fluviu. In epoci ceva mai moderne, orasul a fost garnizoana cea mai importanta a crestinilor copti, fondatori ai uneia dintre cele mai vechi biserici de popoare.

Nilul este maiestuos aici, la iesirea din munte, iar egiptenii au construit in anii din urma unul dintre cele mai mari baraje ale lumii, urmat de un lac de acumulare urias, ele insele obiective turistice de mare valoare. Localitatea pastreaza insa numeroase alte minuni, multe dintre ele reunite in salile Muzeului Nubian.

Luxor este una dintre primele destinatii turistice egiptene. Construit pe locul vechii capitale Theba, Luxor este el insusi sediul unor temple antice deosebite, la fel ca si Karnak, legate de numele cele mai glorioase ale faraonilor: regina Hatsepsut si Ramses al III-lea. Colosii lui Memnon sunt primul lucru pe care il vad turistii cand, in timpul croazierei pe Nil de la Cairo la Assuan, ajung la Luxor pe malul de vest. Dincolo de acesta, se deschide Valea Regilor, cu peste o suta de morminte antice de mare valoare, intre care cele legendare: al reginei Nefertiti (momentan inchis) si al lui Tutankamon, singurul in care arheologii au sosit vreodata inaintea hotilor de morminte si al carui patrimoniu a imbogatit considerabil zestrea intregii lumi.

Port Said este situat la intrarea nordica a Canalului Suez, pe coasta mediterana. A fost fondat in 1859 de Said Pasa, atunci cand au inceput excavatiile pentru constructia canalului care leaga Asia de Europa. Orasul ofera un punct turistic interesant pentru cei care vor sa admire canalul sau care vor sa faca trecerea catre noile statiuni de la Marea Rosie. Sharm El Sheikh, in peninsula Sinai, este una dintre acestea, fiind si una din destinatiile cele mai active si mai apreciate de pe piata romaneasca a ultimilor ani. Inconjurata de beduini si corturile lor colorate si dominata de un munte inalt, statiunea este o destinatie de vacanta cu hoteluri din ultimul val arhitectural, complexe care apartin marilor lanturi internationale, locatii confortabile, moderne si bine dotate. O mare varietate de sporturi poate fi practicata aici, sporturi nautice la fel de bine ca si golf sau calarie, inclusiv pe camile.

Hurgada este o alta statiune dezvoltata recent, ca marca a dezvoltarii neincetate a Egiptului, dar pe malul celalalt al Marii Rosii, pe tarmul african. Localitatea a fost fondata la inceputul secolului 20, dar pana de curand a ramas un micut satuc de pescari. Acum insa a devenit o statiune importanta si un centru international pentru sporturile acvatice. Locul este cum nu se poate mai potrivit pentru practicarea oricaruia dintre acestea: windsurf, navigatie cu panze, pescuit subacvatic, inot. Cel mai important dintre toate este insa divingul si scufundarile in costum de scafandru. Sub apa se afla o gradina subacvatica, populata de corali, pesti exotici si plante marine, care este considerata cea mai frumoasa din lume. Pescuitul este, de asemenea, un sport care poate fi practicat cu o doza de succes – cu atat mai importanta daca tinem cont ca este vorba si despre multi pesti rari, care nu pot fi pescuiti nicari in alta parte. In Hurgada turistii europeni sunt majoritari, iar constructiile (hoteluri, restaurante, baruri de noapte, cazinouri si discoteci) reflecta intru totul gustul si stilul de viata al acestora.

Egiptul este o tara deosebit de bine conservata pentru ca, spre deosebire de alte civilizatii ale lumii vechi, egiptenii au descoperit inca de timpuriu piatra si au ridicat constructii complexe din aceasta. Datand cu cinci mii de ani inainte de Hristos, Egiptul este si cea mai veche civilizatie a lumii, loc de legende si taram de mistere care fascineaza inca pe iubitorii de fantastic (dar si pe rigurosii oameni de afaceri sau politicieni care fac parte din masonerie). Este locul unde prima data pictura a fost folosita ca arta in sine si care a inventat si utilizat tehnologii inca neredescoperite de omnipotentii nostri oameni de stiinta. Este locul unde te poti duce sa meditezi, sa inveti, sa cunosti sau, pur si simplu, sa te bucuri de o vacanta petrecuta la plaja intr-o statiune de standard mondial.

Nicu Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.