Ziarul Profit Arges

Profit de Arges, un ziar tiparit care are si editie epaper, si televiziune online, este locul unde scrie acum Octavian Andronic. Publicatia este condusa de Iulian Uta, jurnalist din Curtea de Arges si intreprinzator cu interese in mass-media (afaceri si scandal) si imobiliare (agentia Klanar Pro Computers), dar care s-a aventurat si in alte domenii, cum ar fi energia solara.

Vazut de la Bucuresti (sau din avion), fara cunoasterea vreunor detalii, trustul lui Uta pare un bun exemplu de succes in presa locala, intr-un judet destul de sarac. Asta desi rezultatele financiare ale editorilor sunt mai degraba proaste, societatea editoare trecand prin multe reorganizari. Ea a raportat pierdere financiara chiar si in anii 2007-2008, cand, vorba cuiva, economia duduia.

Daca profitul fiscal se mai lasa asteptat, Ziarul Profit se remarca printr-o atitudine bataioasa, deschisa spre pamflet. Din redactie fac parte Madalina Petrescu, Carmen Oprescu, Andreea Florescu, Gratiela Serban. Tehnoredactarea, care are si unele lucruri bune, este complet compromisa cromatic, plina de acel amestec galben-albastru-rosu, specific ziarelor de provincie si care le face sa para mai proaste decat sunt.

In reteta editoriala au fost imprumutate elemente din fiecare reteta de succes din Capitala, de la Libertatea, la Business Standard. Aspectul general este insa cel al vechiului ziar Adevarul: scanteist, asezat, cu de toate.

Din pacate editorii siteului sunt atat de incantati de televiziunea lor online, care nu e rea, dar pe care o promoveaza mult prea agresiv pe siteul ziarului, unde editia online nu poate fi citita pentru ca una-doua starteaza televiziunea de sub covor. N-ai nici macar sansa sa o opresti pentru ca imediat ce ai schimbat pagina iese ea de undeva, cu sunetul setat la maxim. Pe scurt: te cam alunga…

4 thoughts on “Ziarul Profit Arges”

 1. Desi locuiesc in Bucuresti sunt abonata a acestui ziar. Motivul? Sunt originara din Arges iar parintii locuiesc acolo. In mare parte ai dreptate si ai punctat foarte bine ca este un ziar “scanteist, asezat, cu de toate”. Cum lucrez intr-o institutie a guvernului pot spune ca vad foarte multe ziare locale iar remarca ta de mai sus este onoranta pentru un ziar din presa locala. Putine ziare stiu sa isi echilibreze linia editoriala asa cum o face PROFIT-ul. Vreau sa mentionez ca am colegi , bucuresteni get beget, carora nu le vine sa creada ca in Arges apare un asa ziar care, ca si linie editoriala, poate rivaliza cu publicatii de renume.
  Cat despre cel ce tine aceasta afacere pe picioare, Iulian Uta, tin sa iti spun ca s-a invartit o perioada, anii 90, printre jurnalisti si investitori in presa de renume precum Ion Cristoiu, Tatulici, Mihai Carciog, Strutinschi. Probabil a furat ceva meserie de la ei. In plus a dat subiecte tari pentru presa nationala fie ca si corespondent la AMOS NEWS ( probabil de aici si legatura cu Andronic ), fie din propriul ziar ( printre ultimele cel referitor la Anton Petrescu vorbind despre nazbatiile lui Basescu).
  Nu stiu daca ziarul, sau deja micul trust de presa, are sau nu profit. Cert este ca pare a fi un ziar obiectiv, respectat de politicienei si de cititori si , oficial, crede-ma ca stim aici totul despre presa locala, e singurul ziar din Arges care nu are retur.
  Recunosc, ca si cititor fidel, ca are uneori si parti mai putin laudabile, dar o scuza poate fi aceea ca aceasta publicatie e tinuta pe piata, si cu ce succes, de o mana de oameni tineri si ambitiosi.
  Asa ca in concluzie trebuie sa fim mai ingaduitori.

  1. Ma bucur cand vad ca opiniile mele concorda cu cele ale cititorilor. Cat priveste ziarul Profit, eu am citit publicatia numai online si in epaper. In prezentarea facuta am tinut cont de aceste impresii. Ca linie generala, incerc sa fiu, in articolele astea din Ghidul Presei, cat se poate de obiectiv, dar si putin “rautacios”, sa cer o calitate de care nu prea dau dovada nici marile publicatii, dar de care publicul ar avea nevoie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.