Calatorie in El Andaluz

Pe aici au intrat arabii in Europa si tot de aici a plecat Columb sa adauge lumii un nou continent. Provincia Malaga si Costa del Sol reprezinta una din zonele cu o istorie de mare anvergura si cu un prezent fluid, in plina dezvoltare.

Turismul este industria predilecta a coastei iar cuvintele cheie sunt dintre cele cu o relevanta mondiala: Alhambra, Sevilla, Cordoba, Granada, Generalife, Picasso, Murillo, Goya, Zurbaran, Sierra Nevada, Guadalquivir, Marbella sau Gibraltar.

Pe scurt: Andaluzia

Un oras de sute de kilometri

Malaga este capitala provinciala si punctul cel mai estic al unei aglomerari urbane unica nu doar in Spania, ci si in lume. Pe sute de kilometri, pe toata lungimea Costei del Sol, se intinde practic o singura localitate, un urias oras liniar care nici macar nu are nume intrucat din punct de vedere administrativ este impartit in mici orasele si orase-statiuni: Malaga, Torremolinos – cea mai veche si cea mai mare dintre statiunile acestei coaste, cu un aspect inca destul de popular, Benalmadena – alba si caramizie, intr-o mare febra a constructiilor, Fuengirola – cosmopolita si turistica prin excelenta, Mijas – localitate istorica plasata chiar in centrul coastei, Marbella – zona cea mai scumpa, cu un port de yahturi superb si select, Nueva Andalucia, Alcantara si Estepona, orasele scumpe, cosmopolite, cu o mare dezvoltare turistica si imobiliara, orasul lamelar din sudul Spaniei se intinde pe 160 de kilometri dar pe o largime nesemnificativa, pe o scurta fasie de plaje stranse de Marea Mediterana pana in marginea arida, salbatica a lantului muntos Sierra Nevada.

Populatia nu este punctul forte al acestui complex urban: 160 de kilometri si doar 1.200.000 de locuitori, dintre care 600.000 in orasul de resedinta, Malaga. Acestora li se mai adauga un numar de rezidenti straini, predominant britanici, germani, olandezi si scandinavi care au ales regiunea drept cel de al doilea domiciliu si care ridica cu 250.000 numarul locuitorilor permanenti. Dar majoritari sunt turistii: in 2003 numarul acestora s-a ridicat la 8,6 milioane, cu 15,6 milioane de nopti de cazare si 7,6 miliarde de euro cheltuite. Multi dintre acestia sunt spanioli dar si mai multi provin din tarile mai reci ale Europei. Englezi, olandezi si belgieni, germani, suedezi, si finlandezi, elvetieni si francezi – pentru multi locuitori ai noii Europe, fara granite, Costa del Sol se dovedeste o atractie irezistibila. Acesta este impactul care a dus la un nou avant in constructia de hoteluri, vile si cartiere de locuinte pe toata lungimea super-orasului, pana in satucul cosmopolit Manilva, punctul sau cel mai vestic si mai apropiat de stramtoarea Gibraltarului.

Principalul atu al regiunii este clima deosebit de blanda: 30 de grade vara (si 15 grade in apa) si 12-15 grade iarna (cu 22 de grade in apa). Apropierea tropicelui este mai putin torida datorita marii intinderi marine iar muntele care apara la scurta distanta in nord intreaga coasta impiedica vanturile reci ale Europei continentale sa ajunga pana in localitatea costiera.

via Tzigara lui Nicu Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.