Evenimentul zilei – ce a fost si ce-a ajuns

Sub conducerea lui Ion Cristoiu si un manageriat din care nu lipsea Cornel Nistorescu, o echipa plecata de la Expres Magazin punea bazele unei publicatii care a revolutionat presa cotidiana din Romania.

Noul cotidian, cunoscut si ca Bulina Rosie, datorita siglei sale de forma rotunda, a lansat presa de senzational in Romania si a facut epoca pe langa celelalte ziare cu articole terne, gigantice, insipide, de sorginte postcomunista. Scriitura vie, articolele scurte, cu titluri adesea mai mari decat continutul stirii, erau ceva nou si benefic pe langa alte cotidiene care aveau in epoca un stil rigid si invechit.

Evenimentul zilei a aparut in 1992 si a fost o scoala pentru numerosi ziaristi mari din presa de azi. Totusi, stilul sau senzationalist a dus adesea la stiri aberante, dintre care legendara a ramas Gaina care a nascut pui vii. Amanunte despre acest subiect pe wikipedia.

Epoca de glorie a ziarului a fost in primii ani de aparitie, topul de vanzari fiind atins in 1993. Din 1997 Ion Cristoiu a renuntat la conducerea publicatiei, primind o mare compensatie financiara. Locul sau a fost luat de Cornel Nistorescu. Sub conducerea acestuia, Evenimentul a fost restructurat, latura senzationalista estompata iar cotidianul a reusit performanta, in anii 2000-2004 de a fi practic singura publicatie cu tiraj mare care facea o opozitie reala contra puterii PDSR care, prin premierul Adrian Nastase, controla draconic presa prin campaniile publice pe bani multi, derulate in majoritatea cotidienelor. Aceasta a fost o metoda prin care multi patroni de presa au cumparati de premierul Nastase si performanta Evenimentului de a ramane o voce destul de izolata in a acuza abuzurile puterii este cu atat mai meritorie. Ziarul fusese achizitionat, inca din 1998 de un trust german care il avea pe Emil Hurezeanu printre consilieri.

Dupa mai multe proiecte media esuate din stadiul de proiect, trustul german a renuntat la ziar si l-a vandut elvetienilor de la Ringier, care mai detineau si Libertatea. In 2004 un mare grup de ziaristi au plecat de la Evenimentul, acuzand noii proprietari ca le cer sa reduca tonul critic (celalalt cotidian, Libertatea, fiind unul dintre cei mai mari partizani ai lui Adrian Nastase). Imediat dupa infrangerea guvernului in alegeri, in 2004 Ringier a demis conducerea Evenimentului, sub pretextul transformarii ziarului in tabloid. Totusi, si noua echipa instalata, dupa ceva ezitari, a trebuit sa mentina o orientare de dreapta, conforma cu gusturile publicului pe care deja si-l formase cotidianul.

In reforma de stil care a urmat, Evenimentul a renuntat la aproape toate stridentele senzationaliste si si-a imbunatatit foarte mult reteta grafica, fiind unul dintre cele mai bine paginate ziare ale momentului.

Din actualul staff, asa cum reiese din caseta tehnica, fac parte:

Marius Hagger Director General
Claudiu Serban Director Executiv
Oliver Gottstein Consultant business
Vlad Macovei Redactor sef
Ioana Lupea Redactor sef adjunct
Calin Hera Editor Coordonator
Silviu Sergiu Editor Coordonator
Alin Paicu Editor Coordonator
Serban Stoica Editor Coordonator
Adina Stan Editor Coordonator
Florian Bichir Editor Coordonator (Ediţia de duminică)
Cristian N. Popa Secretar general de redactie
Felix Grigore Creative Director
Robert Grigore Art Director
Mircea Marian Senior editor
Horia Ghibutiu Senior editor
Liviu Iolu Senior editor
Marian Ilie Editor Foto
Diana Pasa Editor texte

site oficial

3 thoughts on “Evenimentul zilei – ce a fost si ce-a ajuns”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.