Relansarea reportajului tv

Un reportaj de o calitate deosebita am putut urmari azi pe Pro Tv, la emisiunea Romania Te Iubesc. Numele emisiunii e prostut, dar calitatea unor materiale o recomanda.

Cel mai bun reportaj din emisiunea care a mai cuprins un material fancy-glamour (Pro Tv regular style) si unul despre viata unui avatar (corespondent Pro TV) in Second Life, cel mai bun reportaj a fost insa unul cu note de ancheta, despre leii din circuitul ilegal, privat, din Romania. Animalele fotografilor de la mare sau cei crescuti in case particulare, pentru amuzament.

Au fost prezentate mai multe cazuri, unul fiind cel notoriu din Fieni, unde o pensiune turistica are ca atractii pentru vizitatori o mini-menajerie de unde cei de la politie si protectia animalelor au confiscat deja un urs, si de unde planifica sa confiste si o leoaica. In curtea gospodariei se mai gasesc si caprioare, si alte animale salbatice si exotice. Proprietatea nu are insa nici autorizatie si nici conditii de gradina zoologica (desi conditiile de detentie pentru animale, sincer, sunt mai bune ca la Zoo Baneasa).

Confiscarea animalelor implica insa unele riscuri, legate de doza de tranchilizant folosita. Politia nu prea stie care e doza potrivita ca sa adoarma animalul suficient ca sa fie cuminte tot drumul, dar nici sa nu-l ucida. Blocata in aceasta dilema, actiunea politiei intarzie, si intarzie, si intarzie…

O actiune spectaculoasa prezentata a fost cea din 2005, in Bucuresti, in niste garaje parasite, unde un proprietar abandonase un leu crescut ilegal.

Cel mai interesant dintre cazuri a fost cel al lui Stelian Leu, proprietarul unui pui de leu numit Inima de Vaca. Un personaj spectaculos si pitoresc. Si deosebit de expresiv. El regreta deja ca a cumparat puiul de leu si vrea sa il dea unei fundatii care sa-l elibereze in Africa. “El, cand te iubeste, te ia in brate”, spunea personajul. “Dar la fiecare mana are cate cinci cutite care iti taie hainele. Dupa fiecare imbratisare a lui iti trebuie un rand nou de haine”. (reprodus din memorie. Tot el povestea de cazul unui cunoscut al lui care are un leu, dar caruia i-a scos unghiile si i-a taiat dintii. “Fara ghiare si colti? Ala nu mai e leu!”, spunea personajul.

De departe, viata cea mai chinuita o au leii din posesia fotografilor de la mare si de la munte. Imaginile cu acestia au fost filmate de Pro cu camera ascunsa si cu camere de amator. Asa am aflat ca un pui costa 2-3000 de euro la vanzare pe piata neagra, ca sursa pentru aceste vanzari o reprezinta mici gradini zoologice din provincie (a fost prezentat un caz din Tecuci) si ca multi pui mor foarte repede, din cauza epuizarii, pneumoniei (pentru cei tarati pe pistele de schi de la Predeal). Ca ei sunt sedati tot timpul si malnutriti pentru a nu se dezvolta normal si a pastra aparenta de pui cat mai mult timp. Si ca atunci cand cresc prea mari pentru a mai fi folositi de fotografi, ei sunt ucisi.

2 thoughts on “Relansarea reportajului tv”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.