Se vorbește destul despre cât de puțin citesc românii. Toate studiile sociale, la fel ca și raportările financiare ale editurilor o dovedesc, an de an. Însă se vorbește mai puțin despre cât de prost citesc românii. Dacă din start, consumul de carte este foarte mic, din acest foarte mic cea mai mare parte o constituie literatura motivațională și cărțile siropoase, șablonarde, previzibile.
Una dintre librăriile online, Bookzone, a publicat la finalul lui 2021 un top al vânzărilor de carte. Pe primul loc, cu peste 100.000 de exemplare vândute, se află o carte de dialoguri între un vedet de televiziune și un preot notoriu pentru ultra-conservatorismul său. Titlul este, cum altfel?, „Despre sensul vieții”. Cartea este publicată chiar de Bookzone / ca editură /, iar încadrarea în categorii a volumului este Cărți sociologie, subcategoria Fericire.
Topul publicat de Bookzone este
1. Despre sensul vieții – Mihai Morar și Părintele Necula
2. Ziua în care m-am iubit cu adevărat – Andreea Săvulescu
3. Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama – Mihai Bendeac, Emilia Bendeac
4. Cartea familiei – Părintele Vasile Ioana
5. Cartea femeilor care merită mai mult – Dr. Shefali
6. Pachet Emoțiile Sarei – Cécile Alix
7. Pachet Bullyingul nu este amuzant – Amanda F.Doering, Melissa Higgins
8. Acea zi – Blanka Lipińska
9. Mama, povestește-mi despre tine! – Narcisa Suciu
10. Ingredientele care ne fac viața mai frumoasă – Mihaela Bilic
Să nu uităm că un alt pseudo-fenomen literar al anului a fost apariția memoriilor lui Nițu Cămătaru, un interlop cu zeci de ani de închisoare și aere de naș mafiot.
Trebuie notat că asemenea topuri de carte, realizate de asemenea site-uri, reprezintă doar o parte a pieței de carte. Alte edituri, mai mari sau mai mici, își asumă un rol cultural și educativ activ, propunând consecvent literatură ficțională sau științifică de calitate, cu autori români sau internaționali. Astfel, în lipsa unor topuri de vânzări publicate de organisme autonome sau profesionale, cum ar fi asociația distribuitorilor de carte, nu cunoaștem cu adevărat fenomenul consumului de literatură din toate genurile și suporturile media. Topul publicat de Bookzone – care nu este nici cea mai importantă editură, nici cea mai mare librărie online – reprezintă doar o parte a publicului – nu știm cât de mare – și îndreptățește doar în parte concluzia că românii citesc și puțin și prost. Totuși, poarta pe care o lăsăm optimismului nu trebuie să fie una prea mare. Conform aceluiași comunicat, librăria online se laudă cu 1,5 milioane de cărți vândute în acest an. / N.I.