Sari la conținut

Listă: Cărțile Gabrilei Adameșteanu

Gabriela Adameșteanu este prozatoare – una dintre figurile cele mai importante ale prozei feminine din România. În 2024 a fost câștigătoarea Premiului de Excelență acordat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural.

Gabriela Adameșteanu – date biobibliografice
Absolventă de Litere, Gabriela Adameșteanu a lucrat ca redactor de enciclopedii (1965-1984) și ficțiune (1985-1990). Felow al International Writing Programme al Universității din Iowa, SUA (septembrie – decembrie 1990). Redactor-șef al influentului săptămânal cultural, politic și social „22” (1991-2005) și al suplimentului „Bucureștiul Cultural” (până în 2013). Membră a echipei internaţionale de jurnaliste „Women’s Edition” Population Reference Bureau, Washington (1998-2001). Premiul Hellman-Hamett pentru curaj în jurnalism atribuit de Human Rights Watch, 2002.

Pe lângă cărți de proză, Gabriela Adameșteanu a publicat eseistică, interviuri și memorii.

Listă: Cărțile de proză ale Gabrielei Adameșteanu

Lista nu include prezența în volume colective, nici indicațiile despre ediții ale volumelor de autor și nici traducerile în alte limbi (extrem de numeroase, la rândul lor).

Pentru volumele din listă, anul indicat este cel al ediției princeps, dar linkurile fac trimitere la ediții disponibile în librării în prezent.

1979

Dăruiește-ți o zi de vacanță

proză scurtă

Principalele teme din opera Gabrielei Adameșteanu

Identitate și Apartenență: Adameșteanu se apleacă asupra întrebărilor legate de identitate, atât personală, cât și colectivă. Personajele sale se confruntă cu propria lor identitate, își caută cu neliniște locul în societate și sunt nesigure în identificarea legăturii lor cu istoria și cultura locale.

Critica socială și politică: Prin operele sale, ea critică peisajul socio-politic al României, în principal subliniind impactul regimurilor totalitare, cenzura și lupta pentru libertatea intelectuală.

Memorie și istorie: Adameșteanu împletește evenimente istorice în poveștile sale, subliniind importanța amintirii trecutului. Personajele se confruntă cu amintiri, traume și povara istoriei.

Urban vs. rural: Contrastul dintre mediile urbane și rurale apare frecvent în scrierile sale, autoarea evidențiind tensiunile dintre modernitate și tradiție. Personajele navighează complexitatea vieții urbane în opoziție cu simplitatea existenței rurale.

Roluri de gen și relații umane: Romanele Gabrielei Adameșteanu explorează dinamica de gen, rolurile femeilor și relațiile dintre genuri. Ea portretizează personaje feminine puternice, care contestă normele sociale.

Reflecții existențiale: Temele fundamentale – scopul vieții, mortalitatea și căutarea sensului – apar frecvent în scrierile sale.

Citește în Scena 9 o scurtă prezentare a autoarei și proza scurtă „Soluții imperfecte”

https://www.scena9.ro/articles/by/gabriela-adamesteanu

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.