Bere – mărci locale, naționale și globale

Dacă fiecare localitate are propria ei bere, gustul acesteia este un mare motiv de mândrie locală. Când la Munchen ceri bere din Hamburg riști să fii primit cu ostilitate: este o dovadă că îți disprețuiești gazdele. Peste tot, cele mai consumate beri sunt cele locale. Puține beri cunosc o faimă mondială și chiar și în acest caz, cum se întâmplă în cazul mărcilor Carlsberg, Stella Artois, Tuborg, ca să luăm numai trei exemple, producția are loc în fabrici deschise în fiecare țară în parte. Importul de bere este o afacere rară. În România ponderea lui este de 0,1% din consum. Aceeași pondere se înregistrează și în Germania sau Irlanda, țări de o mare tradiție. În Statele Unite ponderea producției interne este doar de 95%, iar 80% din producție ține de doar cinci companii: Anheuser-Busch (Budweiser), Miller, Coors, G. Heilman și Pabst. Primele două sunt și lideri mondiali în productia de bere, fiind urmate de Heinecken (Olanda), South African Breweries, Brahama (Brazilia), Bond (Australia), Carlsberg (Danemarca) și Kirin (Japonia).

În România marile companii se bat pe doar 31 la sută din piață, restul fiind în continuare „proprietatea” micilor producători locali în ciuda marilor bătălii publicitare purtate de brandurile consacrate. Atuul mărcilor locale este dat de preț dar patriotismul are și el rolul său. O singură bere locală, Ciuc, a devenit de importanță națională și asta datorită apei de Harghita care este una de cea mai bună calitate, izvorul din care se extrage putând fi folosit chiar și pentru producția de apă plată. Celelalte coordonate ale acestei beri sunt: concentrație de alcool de 4,8% și extract primar de malț de 12%.

O răspândire națională are și Timișoreana, bere blondă sau bere blondă Premium, cu o concentrație de alcool de 4,55% și un extract primar de 12%. Berile Efes fabricate la Ploiești după o rețetă turcească au o concentrație alcoolică de 4,4% și un etract de 11,5%. Specialitățile sunt berea blondă și berea blondă superioară. Aurora este berea fabricată la Brașov având drept coordonate o concentrație de 4,2% și un extract de 12%. Este o bere premium. La Azuga se produce berea Montana cu 3,75% alcool și 11% extract. La Râmnicu Vâlcea se produce bere blondă și bere brună, ambele premium pils, ambele vândute sub marca Alutus. Concentrația alcoolică este de 4,2% la blondă și 5% la brună. Berea Golden Brau este legată de fabrica de la Craiova, fiind moștenitoarea mărcii locale. Este o bere blondă superioară cu 4,4% alcool și 11,5% extract. Gambrinus este berea care continuă tradiția fabricii Grivița, una dintre cele mai vechi din București. Concentrația de alcool este 4,3%. Bergenbier are o concentrație alcoolică de 5%, la fel ca și Hopfen Konig, berea din nordul Transilvaniei. Ursus a început în Cluj Napoca și Turda și și-a deschis fabrici în întreaga țară. Produce bere blondă pils și premium pils cu o concentrație alcoolică de 4,5%, respectiv 5,1%. La Mărgineni (Bacău) se produce berea Edelberg iar Sibiul s-a impus prin berea Thomas. Buzăul are berea Noroc. Pe lângă mai vechile fabrici de la Rahova și Bragadiru, Bucureștiul deține și o fabrică ridicată din temelii, la ieșirea din Pantelimon, proprietatea lui United Romanian Breweries (Tuborg Romania). Principalele ei produse, alături de Carlsberg) sunt berile Skol (4,6% alcool și 11% extract) și Tuborg (5% alcool și 12% extract). Berea Stella Artois este cea mai alcoolizată din țară (5,2% concentrație, 12% extract).

Degustarea berilor locale, ca și a produselor de bucătărie, se bucură întotdeauna de un mare succes printre turiști. Dintre „berile mici”, de un bun renume se bucură „Crown Beer” de la Aiud, Alba. Asbeer este, alături de Zimbru, producător de bere ieșean în timp ce Bermas este berea sucevenilor. St. Georgen Brau este, firesc, berea produsă la Sfântu Gheorghe. La Băilești, Dolj, orășel cu 20.000 de locuitori, este scoasă pe piață berea Băilești. Târgu Mureș are berea Mureș, dar și berea Neumarkt, una dintre cele mai răspândite la PET. La Tulcea se bea Delta (care nu e chiar apă chioară cum ar sugera numele!). Berea Onești se produce în fostul Gheorghiu-Dej. Sailer se produce la Satu Mare. Jager Premium Pils și Jager Pils sunt produsele fabricii din Avrig. Hațegana și Haber sunt produsele firmei din Hațeg, în munții dacilor. Malbera este berea constănțenilor, aflată într-un regres evident în amintirile noastre de vacanță după ce marile firme, cum este Tuborg, execută promoții cu palmieri pe litoral. Rober se produce la Roșiorii de Vede. Până și un sătuc cum este Cerbureni s-a impus ca producător de bere, prin brandul Spak, bere bolndă extrasă numai din orzoaică.

Vezi: O istorie culturală a berii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.