Poate nu v-ați întrebat niciodată cum ar arăta vechii scriitori, de la începuturile literaturii, dacă astăzi ar fi printre noi. Acum, cu ajutorul AI putem răspunde inclusiv la întrebările pe care nimeni nu și le-a pus niciodată. Posibile Portrete este un asemenea răspuns. Într-o vreme când literatura nu însemna mare lucru (în comparație cu ce avea să fie mai târziu), Dante Alighieri a fost un superstar al epocii sale. Totuși, cum arăta? Zecile de portrete îl descriu radical diferit. Care sunt sursele credibile? Avem vreuna dintre imagini rămasă din timpul vieții sale? Nu în ultimul rând: cum și l-au imaginat pe Dante alți artiști – regizorii de film, actorii care realizează performance-uri cu versuri din operele sale. Creatorii de jocuri video chiar. Și ajungem și la ținta noastră: cum îl imaginează AI-ul? (ajutat de oameni care-i spun peste umăr ce și cum să facă).
Ca mulți alți vechi scriitori, Dante Alighieri nu a fost portretizat în timpul vieții sale. Cu toate acestea, unele imagini istorice ale lui Dante au fost păstrate – mai mult sau mai puțin realiste. Prima imagine a fost realizată de Giotto, la mai bine de 10 ani de la moartea scriitorului.
Portretele lui Dante ne arată un om sobru, cu un nas destul de mare. Dar nu peste măsură.
Giotto îl cunoștea personal pe Dante, dar a încercat să-l descrie la o vârstă mult mai tânără. Imaginea nu este un portret propriu-zis, fiind reprodusă din memorie și imaginație. În schimb, ceilalți pictori și desenatori care au creat portretele cunoscute astăzi nu l-au cunoscut personal. Pentru cei mai mulți dintre ei, sursa de inspirație a fost masca mortuară a lui Dante, încă existentă în Florența. Doar că nu este o mască autentică a morții, ci o sculptură făcută două secole mai târziu. Cu toate acestea, multe alte portrete nu au mers nici măcar la această sursă, ci au fost inspirate direct de alte picturi. Cel mai influent portret a fost cel realizat de Sandro Botticelli, la aproape 200 de ani de la moartea lui Dante.
Nasul său a crescut în desenele și reprezentările secolelor ulterioare până când a apărut o imagine iconică, ușor de recunoscut – dar nerealistă.
Una dintre cele mai faimoase imagini ale lui Dante este cea pictată de Domenico di Michelino în 1465. Această pictură se află în Catedrala din Florența (Santa Maria del Fiore) și îl înfățișează pe poet în fața celei mai faimoase creații intelectuale: „Infernul”, cu cercurile sale. În spatele lui Dante, puteți vedea Domul lui Brunelleschi, construit aproape 200 de ani mai târziu.
Mergând mai departe în secolul al 16-lea, îl găsim pe Dante într-o pictură de Jacopo Pontormo. Aici, Dante este descris ca un bărbat robust de vârstă mijlocie, cu un cap plin de păr.
În secolul al 18-lea, Dante a fost subiectul unei picturi în ulei de Francesco Zuccarelli. În această lucrare, Dante este portretizat ca o versiune mai matură a descrierii lui Pontormo.
Mai târziu, graficianul francez Gustave Doré a produs o ediție ilustrată a Divinei Comedii, care a stabilit o imagine standard, definitivă a lui Dante.
De asemenea, statuile lui Dante sunt destul de numeroase, unele dintre ele în locații istorice și în muzee mari. Ce au în comun? Aproape nimic. Cu excepția unui nas mare.
Acum, să schimbăm macazul și să vorbim despre actorii care l-au interpretat pe Dante pe ecran. Renato Piazza l-a adus pe Dante la viață în filmul „Dante Alighieri” din 1935, în timp ce Paolo Gazzara a jucat în „Infernul lui Dante”.
Un personaj în propria sa operă, Dante a fost reprezentat în numeroase producții teatrale, recitaluri și spectacole de-a lungul timpului. Actorii pot avea sau nu nasuri mari, dar sunt întotdeauna îmbrăcați în roșu (o moștenire din picturile lui Castagno și Botticelli).
Deci, cum ar arăta Dante dacă l-am putea întâlni astăzi pe stradă? Iată câteva răspunsuri posibile de la AI.