Sari la conținut

6 scriitori români în biografii romanțate, înregistrări video rare și mini-filme documentare

Wansait vă prezintă o selecție cu biografii ale unor scriitori deosebit de relevanți, mini-documentare, interviuri și alte resurse deosebit de interesante (ordonarea lor s-a făcut prin măsurarea trendului de căutări pe site-uri culturale și în motoarele de căutare. Primii din listă sunt cei mai populari. Pentru cei din ultima parte a listei, diferențele de popularitate și interes sunt minore, iar ordonarea nu mai reprezintă un clasament implicit):

1. Ion Creangă

Cel mai mare povestitor român, comparabil cu Rabelais şi Cervantes, geniu naiv, a recreat limba ţărănească şi a turnat-o în tiparele unei rostiri individuale, originale. În opera lui se păstrează şi se învaţă limba de care se leagă tot trecutul nostru. Video – Biografia lui Ion Creanga

2-3. Marin Sorescu

Cunoscut îndeosebi ca poet și dramaturg (în ambele discipline impunându-se printr-un umor discret și, paradoxal, liric), Marin Sorescu este unul dintre cei mai importanți scriitori de la sfârșitul secolului 20.

2-3. Tudor Arghezi

Tudor Arghezi (21 mai 1880, Bucureşti – 14 iulie 1967, Bucureşti) este un poet, prozator, nuvelist, eseist, romancier, povestitor şi gazetar. Este fiul lui Nicolae Theodorescu (iniţial Nicolae Tudor Cojocaru),

4. Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu este un poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist român. Este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi.

5. Herta Müller

Scriitoare româno-germană, laureată a premiului Nobel pentru Literatură (premiul i-a fost acordat ca scriitoare de limbă germană, dar este totuși singurul autor născut în România laureat al acestui prestigios premiu). Opera sa este scrisă în germană, dar beneficiază de traduceri remarcabile, realizate de personalități literare.

6. Ana Blandiana

Este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori români, cu uriașe cote de popularitate. Ana Blandiana este autoarea a 27 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi. Pe lângă activitatea literară (desfășurată predominant ca poet, dar și ca prozatoare și eseistă), Blandiana s-a distins și prin lupta sa pentru libertate civică din România, înainte și după 1989.

Scriitorii obișnuiau să fie figuri de prim-plan în educația românească, dar și în viața culturală și chiar politică. Era un reflex al unei filosofii romantice, care, în politică și în dinamica socială, a fost strâns legată de apariția statelor națiune și a marcat astfel viața socială mult dincolo de dispariția/demodarea romantismului în arte. Ca urmare, scriitorii din toate curentele literare și culturale, inclusiv unii postmoderniști, au avut un status și un rol extrem de important (poate dincolo de portanța reală a impactului lor cultural efectiv) până foarte recent.

Astăzi, scriitorii nu mai au chiar același rol social, dar asta i-a și ajutat pe mulți, îndeosebi dintre cei tineri, să aibă o relație mai directă și mai sinceră cu cititorii, mai puțin ideologizată și lipsită de morga și ritualul scriitorilor din alte vremuri. Însă, chiar dacă imaginea și impactul scriitorilor în societate este într-o transformare accentuată, mulți dintre scriitori continuă să aibă un impact și o relevanță care doar parțial se suprapune cu opera lor. Autorii „clasicizați”, favorizați în manualele școlare, dar și unii dintre scriitorii contemporani (foarte activi social, unii, extrem de rezervați și izolați, alții, în turnuri [sociale] de fildeș) oferă biografii care concurează și, pe alocuri, depășesc (ca interes public) opera lor. (N.I.)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.