Muntii Carpati (prezentare + harta)

carpathians

Muntii Carpati formeaza un arc in chiar centrul Romaniei. 31% din suprafata tarii este muntoasa. In aceasta zona se gasesc nenumarate locuri de o frumusete naturala desosebita: masive muntoase, chei, lacuri, pesteri, vulcani noroiosi si depozite fosile. Sutele de specii de flora si fauna sunt protejate in 400 parcuri si rezervatii naturale. Muntii Carpati adapostesc o serie de statiuni apreciate pentru posibilitatile pe care le ofera pentru ski, drumetii montate, inot.

Zona cea mai accesibila si mai dezvoltata turistic este Valea Prahovei. Cele mai cunoscute statiuni in Carpatii estici sunt: Durau, Vatra Dornei and Borsa.

Muntii Retezat, in partea vestica a Carpatilor sudici, sunt masivul cel mai stancos din Romania . Declarat Parc National in 1935, are o suprafata de 32 000 acri, 100 lacuri glaciare si peste 300 specii florale. Statiunea Paltinis, aproape de Sibiu , seamana cu o fortareata medievala fiind cel mai bun loc pentru a petrece o vacanta la munte.

Capatii estici, la Campulung Moldovenesc, la poalele Muntilor Rarau, se gasesc Petrele Doamnei, o stanca calcaroasa de 230 picioare inaltime; si Slatioara cu arbori vechi de 400 de ani si avand peste 160 picioare inaltime.

Cheile Bicazului, lungi de 3 mile, cu ziduri de 980 picioare si adapostind peste 300 specii de flori, reprezinta o adevarata incercare pentru alpinisti si speologi. Piatra Neamt are unul dintre cele mai importante depozite de fauna marina fosila.

3 thoughts on “Muntii Carpati (prezentare + harta)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *